Tal Med Børn

Vinterferie – hvad er en god vinterferie fridag ?

Hvad synes du er en god vinterferie fridag?
Det var en rigtig god dag i går ……
sådan sagde Konrad på 4 1/2 år, efter sin vinterferie fridag, til sin far i morges, da han kørte Konrad til legeaftale hos Arthur fra børnehaven. Den 2. vinterferiedag fri fra børnehaven skulle forgå sammen med ham.

Hvorfor gør man det?

Jeg er nået den alder, hvor jeg ikke længere behøver, at blive vækket af et vækkeur  og ej heller behøver, at skulle ud af døren om morgenen. Jeg er selvstændig og senior –  bliver om 1 måneds tid 70 år.  Så da væggeuret ringede 6.30 den torsdag morgen – tænkte jeg hvad er det dog,  jeg har foreslået og tilbudt.
På vej i bil til min søn og svigerdatters lejlighed tænkte jeg på de mange forældre og børn, der hver morgen skal ud af døren før kl. 7.30. Nå, tænde jeg videre, jeg har jo været der, og klarede det på godt og ondt, da JEG skulle det.
Klokken  7.25 ringede jeg på dørtelefonen til min søn og svigerdatters lejlighed.
Jeg havde besluttet at give Konrad, mit barnebarn mulighed for at holde en dags vinterferie fri fra sin børnehaven. Han skulle have lov til ikke at skulle ud af døren, med
“kom nu… du skal i børnehave …tag nu tøj på, …vi skal gå nu …..
som de fleste dage ser ud i børnefamilier, hvor begge forældre skal ud af døren tidligt. Han skulle have lov til at nuller rundt i nattøj lige så længe han ville. DET er nemlig en vigtig del af en FRIDAG for børn.
Tror du han nød det?

Hvad brugte vi formiddagen på?

Vi brugte dagen på, at Konrad kunne gå i nattøj så længe han ville og stort  kunne bestemme, hvad vi skulle gøre og lege. Det blev en indholdsrig dag.
KL. 12.00  var han forsat i nattøj. Vi havde bygget med “småt lego”,  bygget hule og lavet pandekager – en af de mange ideer, han kom op med, da han fik øje på sit forklæde i en af køkkenskufferne, da vi ledte efter noget andet.
Det er det vidunderlige ved børn de er i nuet og skaber  flow  på flow.
Kl.  12.30 foreslog jeg ham,  at han tog tøj på, så vi kunne gå  ud i verden i det smukke solskin.  Den var han med på. Han blev klar. Vi pakkede madkasse og vanddunk og bevægede os ud på tur, som han sagde.

Skøjtebane eller Zoo?

Jeg havde forestillet mig, at vi skulle på skøjtebanen.  Men nej….

“farmor jeg vil hellere i logisk have”
Vi kørte langsomt forbi skøjtebanen, mens jeg spurgte til om han var sikker på, at det skulle være Zoologisk have. Det skulle det.
Ved Zoologisk have var der abolut ingen p-pladser. Jeg foreslog derfor, at vi kørte hen til biblioteket og afleverede de bøger, han havde lånt sidst, vi var der. De lå i mit bagagerum i tilfælde af, at biblioteket ville være en mulighed i løbet af eftermiddagen. Jeg lovede, at vi kunne vende tilbage til Zoologisk have efter besøget på biblioteket.
Så er jeg  sikker på vi finder en ledig p.plads.
Den var han med på.

En smuttur på biblioteket

På biblioteket kom Konrad lynhurtigt i leg i et hjørne af biblioteket med en dreng der var et hoved højere end ham selv. Han legede” jorden er giftig! med Elias fra Hjerting, som var på besøg med sin lillesøster i storbyen.
Sjovt var det at følge deres samtale. Konrad fandt ud af at Elias mor og far var skilt fra hinanden, fordi som Konrad forklarede mig:
de var nødt til at blive skilt fra hinanden fordi  de for meget uvenner  og så blev de skilt 
Elias havde fødselsdag, dagen før Konrad og var et år ældre.  Elias lillesøster  havde fødselsdag samme dag som Konrad. Så var de to naturligvis forbundet der i nuet, på biblioteket, indtil Elias mor nærmest måtte trække Elias væk fra Konrad, med lovning på, at de jo nok ville mødes i zoologisk have, hvor Elias familie også var på vej hen.

Zoologisk Have

I Zoologisk have ledte vi meget efter Elias på legepladsen. Desværre fandt vi ham ikke.

Til gengæld fik Konrad hilst på gedderne, fordret køer, snittet med kniv, slebet fedtsten og fortalt dyrepasserne om alt det han ved om ræve og kranier.

Han fik spist pølse med håndtag og som det sidste, før vi forlod haven, en vaffelis.

 

Tilbage i lejligheden satte jeg mig i Konrads seng og kiggede på at han byggede et slot(hule ) med forhave som pludselig ændrede sig til et hundehus. Elsker hans fantasi. Jeg har god erfaring med at sætte mig med en kop kaffe og blot kigge på hans leg og snakke med ham om det han gør. ( min mobil er i tasken )

Børn bærer helt naturligt evnen i sig til at lære og udvikle sig gennem leg. Når vi er for ivrige efter at hjælpe dem på vej og nå det hele, tager det  glæden. 

Det har jeg gjort fra han var helt lille. Du kan læse om det i blogindlægge Har du nærvær med mobilen eller blik for dit barn
En time senere kom min svigerdatter hjem fra arbejde. Alle gik vi ned for at kigge på deres nye ladcykel.
Efter en kort tur  i den, med min svigerdatter som chauffør, fandt jeg død om i sofaen foran Tv’et.  Følte mig godt brugt after 9 1/2 times koncenteret Konrad samvær.  
Der findes næppe noget bedre, end at vide, at man har givet sit barnebarn en god vinterferie fridag fra børnehaven. Det skulle da lige være, at jeg  først skal passe Konrad i farverige farmors hus  i næste uge, når jeg henter ham kl. 14.30 ;-)

Stor respekt for dagens forældre

At være forældre er en opgave jeg har stor respekt for.  Den måde forældre er sammen med deres børn på  i dag er alt andet lige, bedre end da jeg var barn. Børn har nok aldrig haft det bedre med hensyn til kærlighed, omsorg og materielle ting.

Det er så vidunderligt, at børn i dag bliver  betragtet som små mennesker med ret til egne meninger og holdninger. Det skaber selvværd.

Selvfølgelig skal børn ikke bestemme alt, som Konrad næsten fik  lov til den vinterferie fridag.  For vi skal huske at små børn er lyst drevet – ikke behovs drevet. De kan  og skal ikke indrages og bestemme alt.

De skal være medbestemmende efter deres udviklingstrin og alder også når I holder vinterferie

Så forældrenes opgave er en anden end farverige farmors. De skal være gode til at holde fast  og guide, når Konrad skal i børnehave om morgenen. Og de skal være gode til at sikre den nødvendige tid til opgaven. Og brug noget af jeres venterferie  til at lade børnene bestemme.

Billedet er fra mine Magiske Søndagskort

Brug for tips og tricks til din forældreledelse? Klik på billedet

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: