Tal Med Børn

Familie tandbørstning – nej nu må det stoppe!

Der er ting børn bare SKAL. Tandbørstning er en af dem.

Børn skal have børstet tænder fra når første tand bryder ud.
Det ER hæsligt, når nogen propper en tandbørste ind i munden på en og roder rundt derinde. Små børn hader det.

Empatiske forældre bryder sig ikke om at bruge fysisk tvang overfor deres børn. De vil gerne passe på Den Gode Stemning. De vil gerne give deres børn færrest mulige sår på sjælen, men også færrest huller i tænderne. Derfor er det en god ide at være kreativ på den fede måde, når der er noget nyt eller ubehageligt børn skal vænne sig til eller lære.

Det  hjælper ikke at forklare og forklare et barn på 1 år, hvorfor det skal have børstet tænder. Du ER nødt til at tage fat og med personlig autoritet få det gjort.

Overmunden er det værste og sværeste.

Familie tandbørstning – nej nu må du stoppe!

tandsboerstningLille K på 14 måneder bryder sig bestemt heller ikke om at få børstet overmundens tænder. På en forlænget weekend med mine børn i deres sommerhus skete der noget forunderligt, da lille K skulle have børstet tænder.

Klokken var blevet mange, badeværelset lille, så derfor børstede både mor og far  tænder i stuen samtidig med, at de børstede lille K s tænder.

For første gang hylede og skreg lille K ikke, da overmunden skulle børstes. Så de følgende aftner tog familien fælles tandbørstning og atter uden gråd og tænders gnidsel. Han blev afledt og opmærksom på at de fik børstet tænder og glemte at protestere, når tandbørsten kom. Nogen vil synes det er at overdrive en gang tandbørstning. Det skal da bare overstås.
Men jeg tænker hvorfor unødigt skabe skrig og skrål og ophidselse før sengetid, hvis der findes en bedre løsning. Ydermere vænner man samtidig barnet til tandbørstning som en vane og  undgår konflikter som denne på den lange bane. Så tipset er hermed givet videre.

Er sikker på at når lille K  bliver til store K, så tager familien ikke fælles tandbørstning, men det er godt at vænne sig til noget lidt af gangen, når der er noget man skal have gjort, som man ikke kan lide.

Tror du kender det fra dig selv?

 

Video –  tandbørstning på et lille barn

På videoen ser du hvordan man kan børste tænder på et barn på 8 måneder der har fået 4 tænder – bemærk den voksnes måde at tale til barnet på og hvordan barnet får lov til at lege med tandbørsten i munden

 

Video om tandbørstning med Martemeo

 

Læs også artiklen børste tænder uden tvang med Martemeo   

 

Gode råd fra forældre på min  facebookside Talmed dit barn på den fede måde

 •  Youtube marte meo tandbørstning, marte meo er en teknik man bruger meget hos demente for at få dem til at være trygge, det virker også på børn????
 • Vi synger det vi skal gøre -især det der er svært!
  Fx på melodien “Mester Jakob” børste tænder, børste tænder, oppe først, oppe først, også børste nede også børste nede, en gang til, en gang til. Så samme vers igen men slutter af med, nu det slut, nu det slut.
  Vi gør det samme når der skal klippes negle evt på samme melodi eller fx på Skorstensfejeren gik en tur. Med lidt fantasi kan man hurtigt digte sange med aktuel tekst der passer til det der SKAL gøres. Hos os virker det rigtig godt og bliver samtidig en hyggestund????
 •  Vi legede tog der kørte på togskinnerne når vi børstede
 • Vi har heldigvis aldrig haft udfordringen. Der har været kortere perioder med surhed, men de har altid accepteret det. Jeg gav dem en børnetandbørste, da tænderne brød frem, ved ikke, om det har gjort forskellen ????

ja, det er en god ide at lade børnene lege med tandbørsten for at lære dem at den skal i munden for at børste tænderne, når jeg indleder og afslutter tandbørstning på Lille K giver jeg ham den også,  men desværre er det ikke alle der klarer udfordringen med det

 • Vi sang også hvad vi gjorde at nu var det slut. Vores søn fik selv lov til at lege med sin tænder bagefter nogle gange før. Også fik han også lov til at børste vores.
  Vi børster stadig hans tænder som 8 årig.

tak – ja det er en god ide det med at børste mor og fars eller bamsens tænder – det gør vi også

 • Hvis forældre tilpasser sig barnet hedder det ” empatiske forældre”
  Jeg mener det er forældre der er bange for deres børn, den usikkerhed mærker barnet hurtig.
  Vær god ved dit barn og børst tænderne ????????
 • Vi har brugt nedenstående til vores søn, og det fungerede rigtig fint. ????
  Jeg er uddannet i Tandlæge verdenen, og her anbefaler man ofte, at så snart barnet kan gribe fat i, og holde fast i noget, kan man give det en Jordan Babytandbørste at bide i. Og når man er færdig med at pusle, kan man lege lidt tandbørstning på gummerne, så barnet tidligt vænner sig til at have tandbørsten i munden.
  Det anbefales dog KUN at man gør det når barnet pusles, idet Tandbørsten ikke er et stykke legetøj, da børn nemt kan komme galt i afsted når de løber rundt og leger. ☺️

  sjovt den har farverige farmor netop købt til lille K og han elsker den tandbørste

 •  Vi synger imens og gerne en sang hvor man kan finde på og få barnet til at hjælpe m at huske …. F.eks æblemand kom indenfor …. Så synger vi bare om alt det vi har spist eller måske kan lide at spise samtidig med at vi laver slurpre og smaskelyde. Tro det eller ej men vi synger samme sang bare bussemand når man har sådan en der skal fjernes ???????????? og med et bestemt antal vers så kan man huske at børste lige meget foroven og forneden.
 •  Vi gik over til el tandbørste – det virkede

Har du gode  kreative ideer til tandbørstning, så kom endelig frem med dem, så andre kan få glæde af dem – skriv dem i kommentaren under blogindlægget.

Magiske Søndagskort

skaermbillede-2016-09-26-kl-09-21-43
I Magiske Søndagskort er der også et dialogkort om tandbørstning

Når børn bliver større, er det nemmere at tale sammen om, hvorfor man skal have børstet tænder, og tale om andre vigtige ting, man skal have gjort, selv skal gøre eller kunne for at have det godt og klare sig godt

Alle mine dialogkort indgår i mine onlinekurser, som du kan læse om her

 

Læs mere

 

Jeg stopper med at sælge fysiske  dialogkort med udgangen af 2019

Men alle kortene indgår i mit medlemskab på ForældreLounge 

God fornøjelse

Mette Weber

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: