Tal Med Børn

Spørgelyst – spørgsmål har kraft og magt

Spørgsmål

rp_536188_540836535968512_378643208_n-380x475.jpg

Der er så meget viden.

“Mor, hvad er dikkedarer?”
“Mor, hvad er en forsørger?”

Her går vi voksne og ligger inde med så meget viden .. og så er det heldigt, at ungerne er så spørgelystne.

 

Lad os holde den linje levende, i stedet for at trættes af det levende barn med masser af undren over Jordklumpens for underligheder.

Vi bliver også selv klogere, når spørgsmålene sender os til bøgerne og Google .. så kan vi sammen med børnene gå på opdagelse.

Meget af den viden Rosa og jeg har, er vores unger direkte årsag til ..

TAK for det!

 

Til de voksne spørgere

Det er vigtigt at tænke over, hvilke spørgsmål vi stiller andre mennesker.

Måden vi  stiller spørgsmål på har betydning for, hvad der sker i en samtale, og har betydning for, hvilke svar vi får. Du må være bevidst om effekten dine spørgsmål. Tænk over, hvilke spørgsmål du stiller til hvem, hvorfor og vælg spørgsmål efter kontekst og hvilket resultat, du ønsker og med respekt for den anden.

Tænk på, hvor tit du bliver stillet et spørgsmål, du oplever grænseoverskridende og har svært ved at vide, hvad du skal svare. Måske har du ikke lyst til at svare – synes ikke det spørgeren spørger om kommer ham ved. Du ved ikke lige, hvordan du skal svare uden at føle dig uhøflig. Måske får du svaret uhøfligt fordi du bliver ramt.

For mange spørgsmål kan komme til at føles som forhør.

Alt dette har jeg oplevet, og jeg har med garanti også udsat andre for mine nysgerrige (nyfigne ) spørgsmål gennem årerne.

Spørgsmål er magt og har kraft.

Jeg blev især opmærksom på hvordan spørgsmål har magt og kraft i forbindelse med min søns kræftsygdom.

Flere år efter, at min søn var blevet opereret for testikelkræft, blev folk ved med at spørge mig, – næsten med et medlindende udtryk – hvordan det gik med ham. Jeg sagde på en pæn måde, at han var erklæret rask, havde det fint og  at jeg havde brug for lægge det bag mig. På trods af det blev jeg gang på gang alligevel spurgt om det af de samme mennesker.

I en god samtale behøver man ikke nødvendigvis stille så mange spørgsmål. Som udgangspunkt kan det være en god ide, i almindelig dagligdags sammenhænge mellem mennesker, at tro på at folk man kender, godt fortæller det, de gerne vil delagtiggøre en i. Lysten til at fortælle, til at dele med andre, kommer lige så stille, når der er skabt god kontakt, og man mærker der bliver lyttet. Det fordrer, at der er tid – nærhed og det skal foregå på det rette tid og sted.

Spørgsmål med formål

På workshop og når jeg coacher stiller jeg naturligvis mange spørgsmål, men der er  rammerne og formål sat på forhånd. Deltagerne kender betingelserne.
Jeg har gjort opmærksom på, at hvis man ikke har lyst til at svare, kan man sige pas. Man behøver ikke at svare på noget, man ikke har lyst til, hvis det føles grænseoverskridende eller bliver for svært i den konkrete situation. På den anden side må man også med sig selv overveje konsekvenserne, hvis man til stadighed “passer”.

Når man er en del af et fællesskab på et kursus, i familien eller på arbejdspladsen synes jeg, at har man et vist ansvar for hinanden og for det samarbejde, man indgår i. Man har et medansvar i at udvikle fællesskabet.  Så hvis man ”passer” lidt rigeligt, er det en god ide at få støtte og hjælp til at sige mere ”ja” og blive klogere på sig selv.

Som du råber i skoven, får du svar

Så hvis spørgsmålene skal føre til udvikling, handler det om at spørge til muligheder og åbne for fastlåste tankebaner, forhindringer og blokeringer.

Spørgsmålstyper

Vil du lære mere om spørgsmålstyper kan du downloade min freebie

freebedownload

God fornøjelse

Mette Weber

 

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: