Tal Med Børn

Slå dine børn som opdragelse og læring

Det er obligatorisk for jer at lære jeres børn at bede fra de er syv år. Og endda at slå dem, hvis de ikke laver Salah, når de er 10 år, siger imamen fra København, der var på besøg i moskeen på Grimhøjvej, da en af TV 2s såkaldte muldvarpe var til stede.
Den kvindelige muldvarp befinder sig under optagelserne i et lokale kun for kvinder, der er afskærmet fra det bedelokale, hvor imamen taler.
Optagelserne viser, at tilhørerne kan stille spørgsmål til imamen, som børnene i moskeen afleverer på små papirsedler. En af kvinderne spørger imamen, hvordan hun skal slå sit 10-årige barn, hvis barnet ikke beder.
Til dette svarer imamen:
Det er ikke tilladt at give dem en flad, banke dem ind i væggen eller brække knogler på dem. Det er heller ikke tilladt at tage en kniv og nakke dem eller choppe (at hakke, red.) dem. Man slår dem som opdragelse og læring. Ikke som vold, siger imamen.

 

 

Altså skæld grundig ud og slå i ny og næ

Gad vide, hvad det er morens skal gøre, når hun skal slå i opdragelsens og læringens navn, følge imamens terminologi.

En ting er sikkert – hvis hun skælder godt og grundig ud og slår jævnligt, så kan hun være sikker på at hendes søn reagere på en eller flere af de nedenstående måder:
 • bliver bange
 • føler sig skamfuld
 • mistroisk
 • apatisk og passiv
 • lukker af for følelser
 • bliver agressive
 • overaktive
 • udad reagerende
 • slår andre
 • ensom
 • sorgfuld
 • føler sig ydmyget
 • er i i alarmberedskab

 

Lad mig uddybe, mor hvorfor du ikke skal lytte til imamen og slå dine børn

Vi lever i Danmark, hvor vi værner om børns rettigheder, ret til en barndom og til at kunne udvikle sig til velfungerende voksne, der tager aktivt del i samfundet, som medborgere i demokratiets navn.

Så vi må insisterer på at alle der bor i Danmark, ikke agiterer for at børn i opdragelsens navn skal slås for at makke ret.

Kort sagt mister børn deres selvværd og selvtillid, når de bliver slået eller udsat for vold gennem længere tid. Der er stor sandsynlighed for, at børn der bliver slået jævnligt,  som voksne får psykiske problemer i form af angst og depressioner.

I mine øjne, er al overgreb på børn, skæld ud og vold ikke i orden og forøvrigt strafbart.
Det gør ondt i sjælen når jeg læser dette:
slå

Min far tog alle mine ting, så jeg kun havde min Ninja-dragt tilbage – og da jeg legede med den, blev han så vred, så han hev den i stykker 

Dreng 8 år

Børns alder, modenhed og evne til at mestre deres liv spiller ind i forhold til, hvordan de oplever og reagerer på vold. Små børn er afhængige af deres forældre og nærmest hjælpeløse uden dem. De kan derfor reagere anderledes på volden end ældre børn.

 

Definition af vold

Omkring 33.000 børn i Danmark lever i familier, hvor der er vold. En del af dem er selv udsat for fysisk eller psykisk vold, eller de har overværet, at deres mor er blevet udsat for vold.

Fysiske vold er den vold, som omverdenen opfatter som den ”rigtige vold”. Volden kan ses som fx blå mærker og den forårsager umiddelbar fysisk smerte. Det kan være lussinger, rusk, en endefuld, spark, fastholdelse, nægtet mad, udsat for meget varme/kulde.

Seksuel vold kan være, at barnet bliver udsat for seksuelle krænkelser. At barnet er vidne til megen seksualiseret adfærd eller sex mellem de voksne. Det kan også være, at der kører pornofilm, mens børnene er til stede eller overhører det.

Psykisk vold er mest udbredt. Den psykiske vold handler om kontrol og isolation. Den psykiske vold er ikke altid umiddelbar synlig for en udenforstående. Den handler om direkte eller indirekte trusler eller at nedgøre og ydmyge. Det kan også være, at barnet bliver spærret inde, forfordelt eller forbigået.

Økonomisk vold kan være, at barnet får taget sine opsparede penge eller bliver tvunget til at gå på gaden og tigge penge sammen med en voksen.

Materiel vold har en bevidst hensigt og er velovervejet. Det kan være, at barnets ting bliver ødelagt. At barnets legetøj bliver låst inde, eller at barnets kæledyr bliver slået ihjel.

En stor del af børn har oplevet voldsom vold, oplever symptomer, der kendetegner PTSD, posttraumatisk belastningsreaktion. Enkelte får diagnosen PTSD og symptomer  som fx flash backs eller mareridt, hvor børnene igen og igen genoplever det, de har været udsat for. De kan føle stærkt ubehag, hvis de kommer ud for situationer, der minder om volden. De har tendens til at fare sammen, blive irritable, få koncentrationsbesvær og problemer med at sove.

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: