Tal Med Børn

Fyee – skam dig!

En grå abe med en lille rød hat på hovedet springer frem og tilbage og danser rundt for sine tilskuer.
Aben har en kæde bundet om benet bundet fast så den ikke kan løbe væk. Den bliver af dens herre dresseret til at gøre alle kunster. Når den har optrådt for sine tilskuer og indsamlet mønster i sin lille røde hat, bliver den sat ind i et lille bur, hvor den dårlig kan bevæge sig. Den bliver i buret sat på mandens cykel bagagebærer og i bagende sol kører de videre til næste landsby og scenen gentager sig.

Dette scenarie foregår i Indonesien, hvor jeg har boet i en del år.
Hver gang jeg ser det vækker det ubehag i mig. Det virker forkert, uværdigt og jeg får lyst til at fjerne kæden og slippe aben fri.

Min menneskelighed er berørt.

Længe før min fornuft registrerer, hvad der foregår, mærker jeg ubehaget. Det gør ondt helt ind i sjælen. Min sociale radar er ramt og min grundlæggende indlevelse bliver berørt.

Når jeg slår hovedet til tænker jeg

jammen det er en måde for ham at overleve og tjene penge på.

Hvorfor dette ubehag, og hvor kommer det fra?

I følge Lars J. Sørensen forfatter til bogen Skam er det skam jeg føler og ubehaget kommer fra min medfødte menneskelighed

Fyyy skam dig

Denne sætning  hører jeg yderst sjældent nogle bruge i dag. Men desværre behøver voksne ikke at sige ordene, for at børn kommer til at føle sig skamfulde.

Skamfølelse kommer ikke gennem ord men heller ikke ud af den blå luft. Den vokser frem, hos børn som føler sig forkerte, forkert mødt eller slet ikke mødt.

Den oprindelige betydning af ordet skam er at “skænde” At skænde nogen eller noget betyder at tilføje nogen eller noget skade.

Det kan være svært ikke at begå fejl i din opdragelse af ungerne og svært ikke at skælde ud på dem. Men jo større selvbevidsthed du har og jo mere bevidst du  er som forældre på at møde dit barn nærværende og i kærligt samspil og har blik for dem, jo mindre skade gør du, og jo mindre skam vil de opleve.

Skam og blufærdighed bevogter fra vi bliver født, døren til sjælen og vores kærlige selvforståelse.

Vores menneskelighed er medfødt.

Vi er født med et fundament af sensibilitet for nærhed med andre mennesker og en instinktiv fornemmelse for forkerthed og  upassende adfærd.  VI mærker forkerthed når omsorg og medfølelse mangler.

Det skamfulde i at mor og far ikke kan se mig som jeg er, forplanter sig som en skamfuld selvfølelse og danner selvet.

Så har du været heldig at vokse op i en anerkendende og kærlig familie og følt dig set, forstået, og guidet med personlig autoritet og empati har du udviklet en ubesværet kontakt med dine sjælelige kvaliteter som kærlighed, rørthed, taknemlighed og blufærdighed.

Andre må betales sig for i terapi at finde frem til dem.

Skam og skyld

Skam er en af de mest kraftfulde følelser, fordi den er dannet i selvet.

Skam er i os, den vedrører væren og påvirker selvværdet. Skammen er en del af vores sanseapparat, er derfor  usynligt og kan ikke sones. Det der hjælper på skam er at blive set på med kærlige øjne.

Skyld derimod vedrører vores handlinger og påvirker selvtilliden. Skyld afgrænser selvet, ved at vi gør opmærksom på hvad vi gør og hvad er ansvarlige for.
Det der hjælper den der føler skyld, er at tage ansvar for det h*n har gjort. Du kan sone din skyld, Du kan handle, når du er skyldig og du kan bede om tilgivelse hos andre eller selv forsone dig med det du har gjort.

skyldogskam

 

Skam

 

Læs også

Skamkredsløbet af gæsteblogger Krista 

 

 

Få inspiration til de gode samtaler

tilmeld dig tal med børns inspirationsmail – når du tilmelder dig får du samtidig gratis e-hæftet Er du skurk eller helt i dine historier

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

En reaktion

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: