Tal Med Børn

Ritualer skaber genkendlighed og tryghed

Hvad er et ritual

Et ritual er en handling – noget bestemt man gør på et bestemt tidspunkt eks synger den samme sang hver aften ved sovetid. Et ritual er en gentagelse, genkendelsen skaber glæde og tryghed.

Et ritual har en særlig betydning og ofte et formål. Barnet ved og genkender det der kommer og ved det kommer på samme tidspunkt hver eneste aften.

Der er forskel på en vane og ritual.

En vane er noget man gør ofte ubevidst, en bevidst handling, som man uden at tænke særligt over det: f.eks reder sit hår eller børster sine tænder

Ritualer med børn

Ritualer er vigtige for både store og små. Ritualer giver ro i en meget foranderlig verden, hvor alt går stærkt og hvor vi skal forholde os til mange omskiftelige situationer i løbet af en dag. Ritualer skaber tryghed.

Små børn har særlig brug for ritualer  og glæder sig over gentagelsen, men også samtidig over at lære noget nyt, når de udforsker verden.

Mange voksne derimod synes at gentagelser er trivielle ,og at traditioner kan være snærende og ambivalente – hvis der er forbundet smertelige oplevelser med ritualerne.

Gentagelse og kopi ikke er det samme. Man behøver ikke gå i stå fordi man vender til bage til noget kendt.

Påskeritual

Hver påske er LilleK mit barnebarn i Frankrig med sine forældre i deres sommerhus der.

Påskelørdag er der påskefest i Tour Tour sommerhusets  nærmeste lille by.  Her bliver der på en stor græsmark i byen nær kirken lagt masser af chokoladeæg ud som børnene skal finde.

En af de voksne sikre på forunderlig vis at også alle de mindre børn får nogle æg.taber tilfældigvis lidt ubemærket et æg lige der hvor den lille dreng leder.

År efter år vil LilleK vende tilbage til Tour Tour og samle æg i påsken. Det bliver en af de situationer, et ritual der printer sig ind i hans hukommelse og som når han bliver voksen vil kunne huske. Genkendligheden og genkendelsens glæde skaber tryghed i en ellers hektisk dagligdag.

Hvilke ritualer har I hos jer

Hvilke ritualer har du sammen med dine børn som du og dine børn sætter pris på?

Har i et bestemt putte eller morgen ritual?
Synger du den samme godnat sang hver aften?
Fortæller du eventyr ved sengetid?

Eller lader du dit barn fortælle, hvor han har været på eventyr i dag?

61702_515120828540083_312912334_n

Eksempler på ritualer

Her på siden nogle eksempler på hvad medlemmer på facebook siden  Tal med dit barn på den fede måde har skrevet om ritualer. Det er så dejligt at læse om alle de ritualer man kan skabe. Det fordrer at man afsætter tid og prioriterer tid til ritualerne

Karina skriver

Vores putte ritual er uvurderligt. Uanset hvor meget min datter er i omdrejninger, kan det få hende helt ned på ingen tid. Det er som at slukke på en kontakt..:-D (og indebærer nu ikke andet end hvad alle andre ritualer indebærer).

Vi har også et  “Efter børnehave-ritual”. Jeg tager gerne lige 15-20 minutter i sofaen med øglen inden jeg kasterr mig over madlavning osv, så vi lige lander sammen på god vis. Ofte, når vejret er godt, når vi det på legepladsen efter bussen er kommet (min datter går i skovbørnehave), hvor jeg har lidt mad med til hende. Ulvetime har jeg aldrig oplevet faktisk?

Nå ja – og så er der morgenritualet.Jeg vækker min datter med en godmorgen-historie. Så slipper jeg for morgentræt øgle som er svær at hive ud af sengen (hun er udpræget b-menneske). ;O)

Annemarie skriver

Et stort ritual her i huset, er vores “5 min. rask gang at gå over i børnehaven” Der sat tid af, til at vi kan studere hvert enkelt blad på vores vej, plukke blomster og se de snegle der kommer efter regn. Bare det gør, at afleveringsprocessen er nem og hurtig. Hverken min datter eller jeg er stressede og sure, men får sagt på gensyn på en god måde, så dagen starter godt

Yvonne skriver

Jeg er mor til 6 dejlige børn på 19,17,16,15,15, og 4 vi har haft rigtig mange skønne ritualer. Jeg har læst Gummi Tazan for de stor rigtig mange gange de elskede den. En gang hvor vi var på tog tur fra Herning til København ( 6 timers tur) sad jeg for 117 gang og læste Gummi Tazan og jeg havde op til 20 børn omkring mig. Den dag var tog tur kun 5 min i ungernes øjne og turen måtte gerne havde været lidt længer. For så kunne vi nå at læse bogen færdig for anden gang den dag. Nu læser jeg den for min yngste søn og de store kan godt finde på at sige “mor vent lige ligt så jeg også kan høre den.

Jeg har også i en lang periode læst for mine børn, når de skulle spise morgenmad. Det gav dem ro til at koncentrer sig om at spise. Og jeg blev fri for hele tiden at sige du skal spise din morgenmad. Jeg har altid give mine børn tid og ro til at blive færdig med at lege i børnehaven og komme med hjem. Det kan godt være svært hvis man lige er i gang med en go’ leg og så en to tre så skal de hjem. Hvis du er i gang med noget afslutter du det også oftest, før du tager et andet sted hen. Vi voksen kan tit ikke hele sætte os ind i hvordan børnene reager på de ting vi forlanger af dem.

Tanya skriver

Jeg gør også meget ud af at forberede mine børn på at der snart skal ske noget nyt, når de skal fra en ting til noget andet i hverdagen

Mette skriver

Jeg er helt enig med dig Tanya, jeg gør også en dyd ud af, at forberede dem på det næste der skal ske.  De skal have lov at gøre det de har gang i færdigt. Når min søn er ved at lege i børnehaven, som han elsker fordi han går i skovbørnehave, og derfor nyder en alm. legeplads med cykler osv. er det da også i min optik, tarveligt hvis jeg bare kom og rev ham ud, han er fordybet og optaget af det han laver, hvilket da er skønt at betragte som mor. Hvis jeg hver dag år ud og år ind bare river ham ud, fordi nu passer det lige mig, hvor er han så henne? Vi er jo begge mennesker der skal være her med den hele person vi er. Jeg syntes børn bliver hunset og skældt alt for meget ud, de skal meget ofte indpasse sig. Jeg lader dem være og gøre deres ting i deres tempo, og hvis vi skal nå noget osv. så laver vi fis ud af tingene. Jeg er alene med dem, og har fuldtidsjob, så jeg skal nå meget, men det skal ikke gå ud over dem, mine værdier i forhold til børneopdragelse, vil jeg aldrig gå på kompromis med. Børn skal mødes med respekt, anerkendelse og kærlighed.V

Henriette skriver

Vi har i mange år haft et fast ritual herhjemme som blev kaldt mormor dag. Hver onsdag kom børnenes mormor og var sammen med dem, det lå helt fast og børnene nød det i fulde drag (og ikke mindst mormoderen :-)), et ritual som kan hjælpe os forældre med til at sikre en god relation for vores børn til bedste forældrene, som du skrev om i et indlæg længere nede på væggen.

Tanya svarer Mette.

Lige mine ord. Det er ikke børnene der har valgt at komme til verden, der er os der har valgt at sætte dem på denne jord, og så skal vi også respektere dem lige så meget som vi selv gerne vil respekteres, vise dem omsorg, tryghed og kærlighed.

Yvonne skriver

Jeg tror at der er mange som har svært ved at holde et ritual. Der er så mange ting vi vil/skal nå. Men hvis man laver små korte ritualer kan næsten alle overskue dem.
Nogle af vores er: Min yngste bruger altid 5-10 min sammen med mig i hans seng før han står op. Vi sidder oftest alle sammen om morgen bordet og snakker om hvad dagen bringer. Selv det at børste tænder kan gøres til en sjov ritual. Børnehaven har to låger og den ene kan min søn åbne. Så den åbner han og det er også altid ham der lukker begge låger. Jeg skal altid have to kys og to kram, når jeg gå. Og give et byt med bilhornet. Der bliver altid læst for ham når han skal sove og sunget den samme sang. (nogle gange kan jeg ikke selv, så gør en af hans store søskende det

Del dit ritual

Har du et ritual du vil dele, så skriv det i kommentaren SVAR under dette indlæg, så andre kan blive inspireret af dig

Vi du inspireres til at være den forælder du ønsker ?

så tilmeld dig og modtag gratis Det gode familieliv – tal med børn

inspirationsmail

Årets Gang kort

Brug dem til at tale med børn om årets gang, højtider, ritualer, værdier og danske rødder og  kultur arv

Læs mere om Årets Gang Kort 

Eller Brug Magiske Søndagskort

til at sikre du får talt med dine børn om det væsentligste og får skabt gode vaner

regler

Jeg har sat rammen ..

et ritual hver søndag hvor i taler om det væsentlige

hør mere om mine dialogkort

MagiskeSøndagskort

Putteritualer

Når jeg putter mine 2 børn , siger jeg altid tak for en dejlige dag, vi ses i morgen og kysser dem

Jeg fortæller altid min søn at han ikke må ændre hans gode sind og væsen og at vi altid er det for ham i tykt og tyndt .. Og så selvfølgelig mange møssere og at vi elsker

Charlie min yngste på 5, har startet et vigtigt ritual. Vi skal alle skiftes til at fortælle hvad vi har lavet i løbet af dagen, mens vi kører hjem… Har en køretur på ca. 12 min..
Og hvis en af os nu ikke nåede at fortælle det, husker han på det når vi igen er samlet ved aftensmaden. Det er rigtigt dejligt at børnene oprigtigt interesseret i hvad de andre har oplevet i løbet af dagen.

Vi synger to godnat sange. Når vi glemmer det, spørger børnene selv efter sangene. Det er de samme vi altid synger

Jeg siger tak for en dejlig dag, jeg glæder mig til en ny god dag i morgen. Vi har de sidste par måneder også brugt lidt tid ved sengetid, på at snakke om hvad det bedste og dårligste har været ved den pågældende dag, starter med det værste. Det er som regel noget i retning af: vi har fået rosenkål til aften:)

Ofte har vi hver især brug for at sidde i vores egne tanker og kun lige snakke lidt på hjemturen, så jeg gør mit bedste for, at der er plads i dagens program til, at mine 2 drenge og jeg sætter os sammen ved bordet i køkkenet med the, frugtfad og lidt brød, når vi komme hjem fra en dag m arbejde, dagpleje og skole. Måske er det 10 min el 20 min, det passer med, men det er rigtig rart, vi alle lige “lander” og får “set” hinanden.

Efter aftensmaden tager vores store dreng af bordet, så der er tid til, når min store dreng i 3. Kl skal læse hans faste 30 min frilæsning hver dag, sætter jeg mig sammen med ham, og læser i min litteratur. Vægtes højt, da det dels er et rigtigt godt signal at sende til børnene, at læsningen er vigtig og litteratur af forskellige genre udvider vores horisonter på mange måder og giver mange glæder. Og dels er det rigtig hyggeligt :-)) læser lidt op for hinanden, fortæller, hvorfor man lige griner el. Lign. En rigtig god stillestund sammen :-)). Imens gør min kæreste lillebror klar til at putte, hvor de har deres små vaner, og får tid sammen, da han kommer senere hjem.
Dagen rundes af med godnathistorier, hvor de små ting fra dagen eller andre tanker også lige bliver vendt, og selvfølgelig med godnatkys og ” drøm sødt

Hver dag ved spisetid fortæller vi på skift om en ting, der har gjort os hver især glad i løbet af dagen. Det sætter fokus på det gode uanset, hvordan dagen har været, og aftenen bliver som regel roligere

Mit putte ritual er at putte dem godt under dynen, kramme dem med ordene “tak for dig” og “tak for i dag” (snuse til deres hår – mødre må også godt have små ritualer ) og kysser deres buttede kinder. Derefter læser far godnat historie for drengene.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

2 reaktioner

  1. Jeg er mormor til en dreng på snart 3 år vi har ritual med at jeg henter hver 14 dag i vuggestuen og så tager vi hjem og leger og hygger til mor eller far kommer hjem og det er så hyggeligt ville ikke undvære det

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: