Tal Med Børn

Når katastrofer sker

Billeder af døde mennesker under murbrokker.

Grædende småbørn.

Angst og fortvivlelse står malet i alles ansigter.

Nu er 5000 dræbt og 300 børn har mistet deres forældre. Nu er der 1000 flygtninge på vej mod Danmark . Fjersynet kører med billeder som selv mor og far er  forfærdet over og det er det ungerne kigger med på. De hører det hele og bliver bange.

Det er det vores børn oplever når katastrofer sker.

Børn har ret til information – og omsorg

Børn har både behov for og ret til information om, hvad der sker. Men børn har samtidig krav på beskyttelse og omsorg.

Det er de voksne, der er omsorgspersoner for børnene. Og det er dem, der skal vurdere, hvad det enkelte barn eller gruppen af børn har brug for mht. snak og forklaringer.

Børn fra 6-års-alderen og et godt stykke ind i skolealderen er typisk dem, der har mest brug for at snakke med voksne om, hvad det er, der foregår.

Også mindre børn opsnapper mange informationer, derfor skal du også være opmærksom på dit barn, som endnu ikke har nået 5-6 års alderen. Fra 3-4 år kan børn godt fornemme fx, når tv og radio kører, at der er sket noget uhyggeligt.

Luk for kommunikationsmidlerne, hvis du kan. Og hold dig opdateret via smartphone eller andet, som børnene ikke behøver at deltage i.

Børn fra 4-5 år bruger en stor del af deres tid sammen med andre børn, og fantasien løber lettere løbsk, hvis børnene ikke har en voksen sparringspartner. Myter kan let give anledning til større frygt end fakta.

 

Hvordan støtter vi bedst

Hvordan skal vi som forældre støtte vores børn bedst og hjælpe dem med at bearbejde deres bekymring og frygt når der sker store katastrofer ude i verden- eksempel den der skete under jordskælvet i  Japan, skyderierne i USA, når børn bliver skudt i skolerne, terroangrebet i København  eller senest i Nepal under jordskælvet, hvor mange børn mister deres forældre.

Når der kommer katastrofer så bliver børn påvirket og berørt – måske mere end du forestiller dig. Måske taler de ikke om det men lukker af. derfor skal du være opmærksom på dit barn og støtte det.

Myter er værre end fakta

Det er derfor en god idé at stille konkrete spørgsmål til børnenes fantasibilleder og hjælpe dem med at afmystificere de uhyggelige tanker.Børn skal altid have svar. Drop voksensnak foran børnene. Forældre kan tale om hændelserne, når børnene sover, og pædagoger skal holde voksensnakken på personalestuen.
Børnene spejler sig i din måde at håndterer situationen på.Find materiale på nettet i børnehøjde – her er eks en om terror

Du skal som forælder have antennerne ude og vurdere behovet for en snak. Pres ikke problemstillinger ned over hovedet på dine børn.

Her er hvad du kan gøre:

 • vær opmærksom på ungernes adfærd og kropssprog
 • lyt til ungerne – tænk over hvad er det for spørgsmål de stiller
 • stil selv åbne spørgsmål … har I talt om det i børnehaven, hvad talte i om i skolen
 • svar dem konkret, svar ikke på mere end de spørger om.
 • rum dit barns følelser, du kan ikke fjerne dem – ja det er rigtig sørgeligtog trist
 • fortæl dine børn hvad de selv kan gøre, og hvad andre gør for at passe på dem – vi passer på hinanden
 • berolig dem – en lille hvid løgn kan nogen gange være en mulighed
 • vær omsorgsfuld – sætte jer sammen og kram

Man kan og skal ikke skjule for børn, at der sket en alvorlig katastrofe og at det måske betyder at mange mennesker dør – det ved de allerfleste børn allerede. Børn bliver bange når de ser voldsomme billeder, følelsesudbrud og rædsel i øjnene på andre mennesker. Det  sætter spørgsmål i gang i deres små hoveder.

Hvis du ikke taler med dine børn om begivenhederne er der mulighed for, at de fejlfortolker hvad det er der sker, hvilket kan gøre børnene endnu mere bange. Deres fantasi løber løbsk.  Du må tage initiativ til  fortælle dem hvad der sker på et niveau der passer til deres alder, personlighed og udviklingstrin.

Tag barnets følelser, spørgsmål og bekymring alvorligt

Hvis dit barn udtrykker bekymring og du kan se det bliver bange over det de ser og hører, så er det meget vigtigt at tale sammen om det der er sket. Børnene har krav på svar på spørgsmål deres spørgsmål så du må ikke negligere eller bagatelliserer og sige

det skal du ikke være bange for, det sker ikke her i Danmark, det skal du ikke tænke på

Tag barnet alvorligt.

Børn har krav på, at vi voksne tager ansvar, forholder os til dem og taler med dem om, hvad de har at spørge om.

Giv konkret råd til hvad I selv kan gøre. Fortæl børnene  at mange hjælper på stedet, hjælper børnene  giver dem mad og lige nu samles der ind.

Har du brug for inspiration til hvor dan du taler med dit barn, hvad du kan gøre og støtte dit barn, når der sker katastrofer rundt om i verden?  Eller som nu med  coronvirus

Få en freebie med råd om hvordan du taler med børn om det der sker med f.eks conoravirus og katastrofer og hjælp dem med deres frygt

Kom med i min lukkede gruppe Forældreledelse og få masser af feebies og trædesten

 

Traume “Terapi”

Videoen er et enestående eksempel på hvad man som forældre gør hvis man gerne vil støtte sit barn

Denne far viser så smukt, hvad en forældre skal gøre for at hjælpe et barn igennem en traumatisk oplevelse.

Når forælde er gode traume terapeuter, skal de som faren gør så fint:

 1. Rumme barnets følelser
 2. være rollemodel for, at det svære kan klares
 3. Vise at hverdagen går videre på trods
 4. Hjælpe barnet med at få lavet en samlet historie om traume situationen – det vil sige vise, at man gerne vil svare på spørgsmål
 5. Kan holde til at tale om det svære

Kilder:Børnerådets hjemmeside: www.brd.dk.

 

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

En reaktion

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: