Tal Med Børn

Når adfærdsændring er vores ærinde

Elena skriver

Har helt tjek på det der står i artiklen konflikter ved spisebordet.
Vores konflikter når vi spiser handler om, hvor vidt han skal sidde ved bordet i stedet for at rende efter legetøj og tusind andre ting han lige synes han skal og det ender næsten altid med at mor her bliver gal når jeg har sagt det 500 gange.
Hvad gør jeg i sådan en situation for det er jo slet ikke hyggeligt:( så selvom konflikterne ikke handler om maden og om hvad og hvor meget der skal spises for det bestemmer han helt selv.
Hvad gør jeg her?
Hjælp!!!
Han bliver snart 4

Mette Skriver

Kære Elena
Ja – det er dejligt når spisesituationen er hyggelig.
Der er altid en grund til at børn gør det de gør. Nogen gange kender vi ikke grunden. Nogen gange er børn ikke sultne eller bare urolige og har svært ved at sidde stille.
Jeg kan jo af naturlige årsager ikke vide hvad der gør at han ikke har lyst til at sidde og spise. Da jeg kun har det korte indlæg fra dig.
Jeg ved ikke om han spiser indimellem han løber efter legetøj. Jeg ved heller ikke om det er hver gang i spiser eller kun om morgen eller om aftnen og jeg ved ikke om han også gør det i børnehaven, hvis han går i en sådan.,
Det Lyder som om du er ked af at du bliver gal.Og gerne vil have situationen ændret?
Du skal ikke sige tingene 500 gange –  det er 499 gange for meget. Hvis det du siger ikke virker hvorfor så gentage det. Du er nødt til at gøre og sige noget andet andet.
Når vi som forældre ønsker at børn skal gøre noget andet end de gør – kan de komme til at opleve sig forkerte.
Der er en grund til at han gør det han gør. Det betyder ikke at du skal acceptere at han farer rundt, når I skal spise. Men du skal nok vælge en anden vej end at blive gal, for det hjælper ikke, kan jeg høre.

Når adfærdsændring er vores ærinde, og det er det jo … du vil have ham til at gøre noget andet end han gør, kan den underliggende besked og det at du bliver gal, opfattes som et tillidsbrud på jeres relation
Du siger indirekte til din søn du er forkert, når du ikke kan sidde stille.  Vi vil gerne have at du ændrer dig, er det du indirekte siger.

Mit forslag er at du i stedet kan prøve at bruge spejling.

Spejling består i at fortælle barnet, hvordan dets adfærd måske kan forstås. Det kan for eksempel lyde sådan:

Måske er du så optaget af at lege, at du slet ikke har lyst til at komme hen og få frokost

Og så skal du ikke sige mere.

Det lyder enkelt, men jeg ved det kan være svært for forældre at lære.
For spejlingen er et radikalt brud med det, vi er vokset op med og vant til at gøre. Ofte forklarer vi barnet, stiller krav, kommer med løsninger, stiller spørgsmål eller i værste fald skælder ud og bliver sure og gale.

Det eneste, spejlingen gør, er at tilbyde barnet ord for dets tilstand. Du benævner det du ser og begynder sætningen med  måske ….
Det indebærer, at vi forældre for en stund sætter ønsket om en ændret adfærd på pause og accepterer, at barnet ikke vil stoppe legen og spise aftensmad lige nu.

Prøv det et par dage, måske en uges tid  og se hvad der sker.

Det interessant er, at når barnet føler sig set, hørt og forstået, vil det ofte bevirke, at det går hen til bordet.

Måske ikke første gang men efterhånden – vedholdenhed belønner sig

God fornøjelse

Du finder mere viden her

Måske FamilieLounge også var noget for dig ?
Camilla projekt skriver om Forældreuddannelsen:
Dejligt at være med på din Bliv en Bedre Forældre projekt – det holder én til ilden og sætter gang i en god læringsprocess – og frem for alt øget opmærksomhed i hverdagen…synes virkelig at dit format er godt – for det kræver ikke så meget tid og har en rimelig stor effekt, fordi man får et konkret tema at arbejde med – samtidigt med at man selv sætter realistiske mål og kan sparre med de andre deltagere på den lukkede facebookgruppe. 
Bliv medlem af ForældreLounge
Lær Mette Weber at kende og få inspiration til at styrke dit barns karakterdannelse og hjælpe dit barn til livsduelighed og livsglæde
Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

En reaktion

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: