Tal Med Børn

Min Lukas slår .. hvad gør vi?

Min Lukas på 2½ år slår.
Vi har snart prøvet alt.
Både at skælde ud, forklare, hjælpe ham med hvad han gerne vil, ignorere det, anerkende når han gør gode ting… Der er bare ikke noget, der hjælper.
Han slår både de andre børn i vuggeren, søster h
erhjemme og også os voksne, hvis han bliver frustreret. Han har et ok sprog, men åbenbart ikke nok til at forklare, hvad han gerne vil – og så er slå det bedste han lige kan finde på. Hvordan hjælper vi ham videre?

 

Mettes svar

Du siger det selv, han er frustreret. Ja og han kan ikke finde ud af hvordan, han skal vise det hensigtsmæssigt. Det er meget normalt i den periode, hvor børn ikke har ord til at forklare deres frustrationer, at de bider og slår

Der er altid en grund til det vi voksne gør og en grund til det børn gør. Børn slår eller bider fordi de ikke ved hvordan de skal gøre sig forståelige med ord endnu

Find ud af hvorfor og hvornår din Lukas slår, hvilke situationer.  Så kan det være du kan se, hvad det er der får ham til det.

Anerkend hans følelser bag handlingen, det gør du ved at sige fx du er sur over … eller du er ked af at ….Herefter guider du ham til, hvad han skal gøre i stedet.

Sig højt til din dreng, når han er dejlig at være sammen med.  Benævn hans dejlighed, når den er der.
Hold øje med ham i øvrigt, og prøv at få opklaret i hvilke situationer, han slår,  se, hvad der går forud for hans udbrud. Så kan du lettere sætte ord på for ham, hvad der driller ham

Sig f.eks

Lukas, du synes, at det er irriterende, når Ida vil bestemme over dig –  Så får du lyst til at slå! Det kan jeg godt forstå. Jeg vil gerne hjælpe dig med at fortælle Ida, at du vil bestemme over dig selv … kom! Vi gør det nu

Vær tilstede og opmærksom. Gør en intens indsats.

Det er de voksne der skal vise børnene hensigtsmæssige metoder. Fortæl også Lukas, at nu går det meget bedre med at sige noget til sine kammerater. Og når Ida får ren besked, er hun også dejlig at være sammen med.

Øvelse gør mester

Du kunne også sige:

Jeg kan ikke lide du slår de andre børn, jeg kan godt forstå du bliver vred når de andre børn ikke forstår dig. Nu skal jeg lære dig, hvad du kan gøre i stedet….

Et eksempel mere

Peters far kan reager på forskellig vis når Peter på 2 år hamrer løs med sine små knytnæver på ham og skriger

dumme dumme far

Far kan holde Peter i armene, eller holde om ham, se venligt og direkte ind i  Peter øjne og sige

åhhh hold da fast, hvor er du vred, hvad mon har gjort dig så rasende, så du må slå på mig?
Mon du kan du fortælle mig det? Jeg vil gerne hjælpe dig

Peter er frustreret over ikke at være blevet forstået over et eller andet og kender ikke til som 2 årig  til andre muligheder ..

Fars ord, holdning og kropssprog sender et konstruktivt budskab til Peter. Uanset hvad du er vred over, så er jeg her for dig og vil gerne hjælpe dig.

Samtidig bruger han to begreber vrede og raseri, ord der beskriver kilden til Peters frustration og det gør det nemmere for Peter at forbinde følelser og ord.

Rigtig opmærksomhed, afledning, kram og knus  og at gøre noget der er dejligt sammen hjælper også. Men husk at det er en normal reaktion på en frustration hos et 2-3 årigt barn, fortvivl ikke, han bliver ikke voldelige som voksen

God fornøjelse

 

Brug for mere viden og træning

Tilmeld dig Tal medbørns inspirationsliste og få gratis et e-hæfte og tips og råd i din indboks hver måned

SkurkellerHelt

 

inspirationsmail

 

Tag et større skridt der batter –

Guide dit barn med personlige autoritet og empatisk feedback i stedet for at skælde ud.

Bliv den forælder du ønsker at være nu.

forældremedlemskab

Vælg mellem tre typer:

Bronze

Forældreuddannele

 

Sølv

forældreLounge1

 

Guld

foraeldrelounge

Hvad siger medlemmerne om ForældreLounge

Det er gået godt. Er lidt stolt. Har afværget rigtigt mange vredes-udbrud, der altid resulterer i minus anerkendelse. Har talt til ti mange gange. Har også fejlet nogle gange. Men har bevæget mig langt og vil fortsætte med at have fokus her.

Det virker bare, jeg flytter mig og kan se resultater på hvordan mine børn reagere anderledes. Det er jo en lang proces at ændre mønstre. Men jeg gør noget.

 Lær at tale dit barns kærlighedssprog ..

læs hvorfor jeg ikke følte mig elsket som barn

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: