Julens følelser – hjerternes fest eller pest ?

nov 9 • 796 Views • Ingen kommentarer til Julens følelser – hjerternes fest eller pest ?

Højtider er spækket med traditioner, følelser og for nogen savn og hjemve. Julen fremkalder følelser, som vi næsten ikke vidste vi havde.

Julen er hjerternes fest forbundet med dybe følelser, og vi kan hurtig gøre den til julens pest, hvis vi ikke tænker os om. Der er ofte ikke overensstemmelse mellem vores idealer, forventninger og realiteter.

julebord

Julen samler og skiller på engang.

Det er jul det er cool eller er det?

Ja, da, vil nogen svare – men for mange er julen spækket med ambivalente følelser.
Ophold i udlandet, skilsmisser, sammenbragte børn, forskellige kulturer, og sygdom eller alderdom i familien komplicerer og forstyrrer vores perfekte billede af hvordan en rigtig dansk jul skal være.

En perfekt jul med en lykkelig kernefamilie samlet om det perfekt pyntede juletræ og med de gode gamle danske traditioner.

Traditioner og høje ambitioner kan gøre julen svær.  De urealistiske forestillinger om en glansbilledjul kan forstærke familiekonflikter og forværre tilværelsen for dem, der i forvejen har det svært.

Ensomhed og meningen med livet er noget af det, der fylder i Psykiatri fondens telefonrådgivning i julen. Det siger rådgivningsleder Liza Johnson

Det er de eksistentielle problemstillinger, der kommer i spil i december

Hun er leder af Psykiatrifondens telefonrådgivning, der tilbyder rådgivende samtaler til mennesker, der oplever psykiske kriser eller sårbarhed, og deres pårørende.

I december er det særligt emner som ensomhed, meningen med livet og den situation, man er i som psykisk sårbar, samtalerne handler om.

Den type samtaler fylder mere i december, fordi det er en højtid, der bygger på de nære værdier. Hvis man i forvejen føler sig uden for fællesskabet, bliver kontrasten større i december.

Planlæg din jul og vær så fleksibel

Mange har store og urealistiske forventninger om den perfekte harmoniske jul.

Den perfekte og harmoniske jul findes ikke.

Men du kan skabe en god jul, hvis du vil, selvom du ikke lige har den rigtige mad, og selvom du savner nogen fra familien.

Det er nødvendigt:

  1. at tænke sig om,
  2. planlægge og i god tid
  3. snakke om hvorledes julen skal foregå.
  4. Se på de muligheder der er, fremsætte ønsker samt lytte til de andres ønsker.
  5. Det er vigtigt at prioritere hvad der er væsentligt at holde fast i og hvad man skal give køb på.Nogen skal måske lære at sætte lidt af deres egne behov til side og tænke på de andres behov.

Sæt ambitionsniveauet ned

Man kan lære at sætte forventningerne og ambitions niveauet til julen ned, slappe af og glæde sig sammen med de mennesker julen fejres med. Verden forandres og det gør traditioner faktisk også. Vi bliver mere tilfredse og glade, når vi er I stand til at tilpasse os forandringer – jul eller ej.

Håber du er med til at skabe en dejlig jul for dig og dine kære – where ever you are

Vi du have min  GRATIS julekalender for bevidste forældre i din mailboks hver dag – her svarer jg på spørgsmål fra forældre
Klik på julepigen

Du kan også få den i min Gratis lukkede fb Gruppe Forældreledelse
Ja tak den gruppe vil jeg gerne med i 

Få Gode råd og hjælp til at skabe nærvær og samvær

Lad december og julen blive hjerternes fest.

Gør dig umage

10 råd til at skabe en en glædelig jul  hæng dem op på opslagstavlen

 

Psykiatrifondens telefonrådgivning

tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykisk sygdomme og problemer, personer i krise, pårørende, fagfolk og andre interesserede.

Hjælpen er gratis, anonym og fagligt funderet.

Telefonrådgivningen er åben mandag til torsdag kl. 10-22 og fredag til søndag samt helligdage kl. 10-18.

Læs mere om Psykiatrifondens telefonrådgivning.

 

 

Kategori: følelser, jul, nyeste blogindlæg, traditioner
Tags:

Leave a Reply

« »