Tal Med Børn

skilsmissejul

Jul uden mine børn – skilsmissejul

Første Skilsmissejul uden mine børn

For 30 år siden holdt jeg min første jul uden mine børn. Jeg var blevet skilt fra min første mand i 1984, og den første jul, vi ikke boede sammen, skulle børnene være hos ham og hans familie.

Det var meget svært, at skulle indstille mig på ikke at være sammen med mine unger juleaften. Julen er jo forbundet med så mange følelser og kærlighed. Højtider er generelt spækket med traditioner, følelser og for nogen savn.

Julen fremkalder følelser, som vi næsten ikke vidste, vi havde.

Julen er hjerternes fest forbundet med dybe følelser, og vi kan hurtig gøre den til julens pest, hvis vi ikke tænker os om. Der er ofte ikke overensstemmelse mellem vores idealer, forventninger og realiteter

Tænk anderledes

Derfor var jeg nødt til at gøre noget totalt anderledes. Jeg kunne ikke holde ud at sidde med min kæreste i Danmark og holde “rigtig” jul uden børnene. Mine forældre var  alene.  De havde allerede “vænnet sig til” at vi kun var sammen hver anden år efter jeg var blevet gift og vænnet sig til at måtte dele mig og julen med min mand og hans familie.

Ja, man kan vænne sig til meget – når man SKAL. Og det skal man vænne sig til meget (for ens børns skyld) når man bliver skilt.

Som sagt der skulle noget helt andet til det år. Min kæreste –  nu  min ægtemand har boet i USA,  da han var ung. Han har venner der stadig bor der, og de er gift med amerikanere. Ham og jeg besluttede derfor at rejse til New York for at holde jul med nogle af hans venner.

Det blev en meget anderledes jul. For i USA er der jo andre traditioner end i Danmark. Venner og deres familie bød os indenfor i deres jul, og vi følte os meget velkommen. Det er vigtigt at huske, at hvor der er hjerterum, er der husrum.

Det blev udviklende for min horisont og nemmere at være i, naturligvis med savnet af mine børn.

Hvad er det vigtigste

Men det der var vigtigt den gang, og stadig er det, nu hvor jeg også må dele “mine” børn  med andre ;-) var at børnene havde en god jul, at de ikke skulle bekymre sig om mig, og føle det ubehageligt, at jeg savnede dem.

Alt for mange børn bekymrer sig i dag om de forældre, som må holde jul uden dem. Hvis vi voksne signalerer at vi ikke kan undvære dem, og fortæller dem hvor meget vi savner dem, bliver de til de for tidligt voksne børn. Vi skal støtte børnene i at vi klarer os ,og glæder os til at gense dem i stedet for at give dem dårlig samvittighed og bekymringer.

For mange familier er julen spækket med ambivalente følelser. Skilsmisser, sammenbragte børn, forskellige kulturer, og sygdom eller alderdom i familien komplicerer og forstyrrer vores perfekte billede af hvordan en rigtig  jul skal være.

 

Planlæg din jul og vær så fleksibel

Den perfekte harmoniske jul med en lykkelig kernefamilie samlet om det perfekt pyntede juletræ og med de gode gamle danske traditioner findes ikke.

Men vi kan skabe en god jul, hvis vi vil, selvom vi ikke lige kan være sammen med vores børn juleaften og selvom vi savner nogen fra familien.

Det er nødvendigt at tænke sig om, planlægge og i god tid snakke om hvorledes julen skal foregå. Se på de muligheder der er, fremsætte ønsker, samt lytte til de andres ønsker. Det er vigtigt at prioritere hvad der er væsentligt at holde fast i og hvad man skal give køb på. Nogen af os skal måske lære at sætte lidt af vores egne behov til side, og tænke på andres behov også.

Sæt ambitionsniveauet ned

Man kan lære at sætte forventningerne og ambitions niveauet til julen ned, slappe af og glæde sig sammen med de mennesker julen fejres med. Verden forandres og det gør traditioner faktisk også. Vi bliver mere tilfredse og glade, når vi er I stand til at tilpasse os forandringer – jul eller ej.

Håber du er med til at skabe en dejlig jul for dig og dine kære – where ever you are

 

Online forløb: Skilsmisse – Giv børnene en stemme, når du og din partner skilles

Læs om Online forløbet Klik på “Læs mere”

Gode råd

På tal med børn får du 10 råd til en glædelig jul

Hør Storyteller Chanet Deleuran fortælle om den første gang hun skulle holde jul uden sine børn

Kortet fra Dialogkort Julekalenderen om skilsmisse og bekymringer

IMG_6605

dialogkort

Husk at leve mens du gør det – stop op og tænk over hvad du kan gøre i dag så det bliver en god dag, gør det og hvis det er en dårlig dag så rum den – søg hjælp – tal om det svære med en du har tillid til og som er nærværende og lytter.

Glædelig jul

 

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

2 reaktioner

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: