Hvad gør du med Marte Meo principperne

Aftensmads situation

Dit barn på 4 år sidder uroligt på stolen …koncentrer sig ikke om at spise…
hvad tænker du om situationen?…
hvad siger du?
og hvad gør du?

Hvis en af dine værdier er respekt for barnet og anerkendelse af børns følelser hvad gør du så ?

Hvis du tror på den anerkendende kommunikationsform til at fremme Den Gode Stemning i samspillet i familien, hvad kunne du ud fra Marte Meo’ s 5 principper sige eller gøre:

1.følg barnets initiativ
2. giv positiv bekræftelse af initiativet
3. sæt ord på initiativer
4. tag tur i samtalen
5. giv positiv ledelse

Her er nogle forslag fra forældre

Følger ved at benævne uroen og giver et alternativ til mere ro. Fx prøv at sid stille på stolen så finder jeg lige lidt mere pasta til dig. Også positivt bekræfte når barnet gør som jeg har anvist.

 

Jeg kan se du er lidt urolig skat, tæl til ti, så din krop slapper af, så fortæl mig om skolen” (det at tælle til ti giver ham faktisk noget ro)- fortsætter med at snakke om skolen for at fjerne opmærksomheden fra hans urolighed. Positiv anerkendelse når han slapper af  -det plejer at hjælpe på min søn som er 6 år

Jeg gør noget forskelligt inden vi sætter os ved bordet for at numsen kan sidde stille.. En hurtig fjollet dans 10 engle hop eller en hurtig kilder tur.. Husket at spørge om der nogle skal på wc inden vi starter for det kan også gøre man sidder uroligt på stolen… Så snakker vi om hvad der sket i løbet og hvad der skal se efter maden.. Mine piger er 3 år 5 år og 8 år

5. giv positiv ledelse – Børn er ikke kun børn hjemme hos mor og far. Jeg tror på den generelle opdragelse. Huen af ved maden ( eller den seje kasket ) Og tak for mad – skyl din tallerken og sæt den i opvaskemaskinen. Vask dine hænder. Og at sidde stille. Børn er ikke kun børn hjemme – børn er også børn andre steder, på restaurant i børnehaven osv. Og hvis de ved og har rutinen med sig hjemmefra på den positive måde så kan man som forældre være stolt. Synes jeg. – Positiv ledelse er også at lære børnene at give anerkendelse Faktisk bliver de glade på en glad måde ved at se faren eller moren få sætningen: Iiih Far/mor du er god til at lave mad 

Jeg ville sige til mit barn at jeg kunne se hvor urolig hendes krop var, tage hende på mit skød og trykke hendes krop godt og grundigt igennem med faste tryk og tale stille med hende, om noget helt specifikt. Noget som jeg ved hun gerne vil tale om. Når jeg kan mærke hendes skuldre falde lidt ned, vil jeg spørge hvordan kroppen er nu og så ellers bare sludre lidt videre om det vi taler om, mens jeg følger hende på plads igen og lægger en hånd på hendes hoved et kort øjeblik og sætter mig selv. For pigerne herhjemme virker kropskontakt og berøring.

One Response to Hvad gør du med Marte Meo principperne

Leave a Reply