Tal Med Børn

Sådan gør du bilferien med børn sjov og lærerig

For mange år siden tegnede min bror og jeg på vores bilferier i den lyseblå folkevogn rundt i Danmark og senere også på vej til Goslar, en imaginær streg mellem os på bagsædet. Mon børn gør det i dag?

bilferie med børn          børn påbagsæde

Så gik tiden på vores lange kør – det -selv ferie med at drille hinanden. Vi nærmede os stregen med vores drilske fingre og gik selvfølgelig over stregen, for at skabe splid, vi kedede os.

Vores forældre var ved at gå ud af deres gode skin. De kunne ikke holde ud at høre på vores skrig og skrål, og  forsøgte med sanglege, quiz og ideer til at tælle danske nummerplader eller huse med røde tag undervejs, så drillerierne kunne stoppe og tiden gå nemmere for os.  Når det ikke lykkedes kom Hold nu op lad nu være og når dette ikke hjalp begyndte truslerne om at vi ikke ville få is på ferien eller tage på ferie mere … etc ect.

Mine forældre havde ikke lært at give anvisende beskeder , afspændende sprog og Ipad og dialogkort brugte mine forældre af naturlige årsager ikke som aktivering og involvering, for at hjælpe os og sig selv nemmere gennem Tysklands motorveje.

Om børn fortsat leger denne drillelege på bagsædet, det ved jeg ikke, men jeg ved at børn også i dag siger:

hvornår er vi der?
eller
er vi der ikke snart?

Mindre børn kan nemlig ikke lide at køre langt. De har svært ved at begribe tid og lange afstande.

Så det gælder for dig, som forælder at forberede dem og jer selv bedst muligt til den lange bilferie, så det bliver en tålelig tur med bil gennem Tysklands ferietravle motorveje til Lidoen i Italien og skabe underholding på turen rundt mellem Frankrigs campingpladser.

Så hvordan gør du bilferien til en god oplevelse

glade børn påbagsædet

Gør bilferien med børn til sjov og lærerig oplevelse

Kodeordene til at få en god oplevelse for dine børn på bagsædet og også selv dermed at kunne nyde turen er:

  • forberedelse og informering før afrejse.
  • underholdning, involvering og aktivering mens  i kører
  • masser af pauser undervejs

Brug god tid og planlæg ruten sammen med børnene. Dette er en anledning til gøre ferien til et fælles anliggende, at lære geografi, lære forskellige flag, tale om sprog og de lande i kører i eller gennem at kende. Tegn ruten og lav sedler til de byer som i kommer til og tal om hvad I skal se undervejs, hvor i holder pauser og sørg for

Hold Familiemøder inden ferien

Familiemøder

FDM’s webredaktør og ferierådgiver Frederik Valmin råder børnefamilier, der ønsker at køre hele feriestrækningen uden overnatning, til at køre om aftenen og dermed undgå den værste trafik i begyndelsen. Vælger I at gøre det, er det hensigtsmæssigt at køre på et tidspunkt, hvor børnene kan sove på bagsædet. Så er man kommet godt i gang med køreturen, når de vågner, siger han.

Frederiks gode råd til bilturen med børn:

1) Giv børnene et kort

Børns forståelse af køreturens længde afhænger selvfølgelig meget af deres alder. Og er der tale om små børn, kan jeg varmt anbefale, at man printer et kort ud og eventuelt laminerer det. Så kan man under køreturen pege på det og vise, hvor langt der er kørt. Hvis der er indlagt faste stop undervejs, er det også en god idé at markere det på kortet.

2) Hold pauser – og overvej et vandland

Hold pause hver anden time, så I kan komme ud og strække benene. Og kan I finde en rasteplads med legepladser, kan børnene brænde lidt energi af imens. På websitet Tank & Rast kan man finde legepladserne langs den tyske autobahn. Hvis man indlægger en overnatning undervejs, kunne man prøve at gøre det et sted, hvor ungerne kan komme i vandland.

3) Pas på med for meget slik

Man skal selvfølgelig ikke bandlyse de søde sager, hvis børnene er vant til det. Men sørg også for at have lidt sunde snacks med undervejs. Tag en køleboks med på turen. Og endnu bedre hvis den er elektrisk og kan tilsluttes i bilen. Der kan man have gulerødder, agurkestave, kølige madpakker og drikkevarer.

4) Husk dvd-afspiller, iPad og tegnegrej

Sørg for at have et varieret udbud af underholdning. Dvd-afspillere med film er glimrende ligesom smartphones og tablets. Men også lydbøger for hele familien kan anbefales. Små fælles lege som at tælle røde biler på vejen kan også være et stort hit hos mindre børn.

Involvering og aktivering – ha det sjovt sammen

Ferien skulle gerne være hyggelig og sjov. Jeg har lavet forskellige kort, som kan bruges på vej på bilferie med børn, på flyet eller under ferien. Du finder en oversigt over alle kort på dialog og nysgerrigheds kort

Her ser du et par stykker af dem

Familiens Nysgerrigheds Kort

Familiens Nysgerrighedskort

 

engelsklille

Sprogkort -Lær engelsk på vej til feri, så du kan tale engelsk når du kommer til udlandet

 

børnehavensnysgerrighedskort

Børnenes Nysgerrighedskort – kan supplerer Familiens Nysgerrighedskort på ferien og når I kommer hjem kan I jo forære dem til børnehaven eller børnehaveklassen hvor de også er velegnet

Hjælp at hente andre steder

Find Gratis Børnebøger her – kender ikke kvaliteten men kig på det Gratis Børnebøger

Når i stopper op undervejs eller når I er noget frem så deltag i verdens største skattejagt læs om Geocaching

Psst

Har du gode råd,  ideer eller noget I bruger til at gøre bilturen med børn sjov, hyggelig og lærerig, så del endelig i kommentaren herunder eller på facebooksiden under mit indlæg

 

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: