Går du på opdagelse i dit barns perspektiver?

dec 14 • 91 Views • Ingen kommentarer til Går du på opdagelse i dit barns perspektiver?

Hvor ofte går du på systematisk opdagelse i dit barns perspektiver?

Med det mener jeg, at du udforsker, hvordan dit barn oplever, at være barn i jeres familie.

Måske tænker du

  • det gør jeg ret ofte
  • gør det for sjældent men når jeg gør det giver det så gode oplevelser
  • jammen, hvornår skal jeg dog nå det?
  • er det nu også så vigtigt

Jeg ved at ikke alle forældre ved hvordan man kan gøre det, ikke ved hvorfor det er godt at gøre og at børnefamilier har nok at se til.

Derfor vil jeg fortælle dig

  • hvorfor det er vigtigt at du gør det
  • hvordan du kan gøre det hvis du har lyst

Det behøver naturligvis ikke være dagligt, men når du får sat det ind i en ramme og struktur på det kan det lykkes og kræver kun lidt for at opnå stor virkning for både dit barn og dig

 

Hvorfor er det vigtigt systematisk at gå på opdagelse i dit barns perspektiver?

Når du gør det syestematisk i en ramme glemmer du det ikke. Det giver det dig indsigt i, hvad dit barn holder af, savner eller er udfordret af i hverdagen. Og det sker før dit barn reagerer med adfærd, du ikke ved hvad du skal gøre ved?

Dette blogindlæg er inspireret af Børnemosaikker (bygger på en årelang international forskning i arbejdet med børns perspektiver) fra Danmarks Evaluerings Institut.

Her stammer nedenstående fra:

En vuggestuepædagog var bekymret for to-årige Sofies motorik, fordi pigen altid sakkede bagud, når hun var med på tur. Men da pædagogen bestemte sig for at gå på opdagelse i pigens egne oplevelser ved at observere pigen og tale fordybet med hende under en gåtur, blev hun klar over, at det ikke så meget handlede om Sofies motorik.

Sofie var optaget af blomster. Hver gang Sofie ville snuse og røre ved blomster i vejkanten, standsede hun, og ofte løb flere børn tilbage til hende for at plukke et par blomster sammen med hende.

Det samme kan ske for dig og dit barn, når du ikke gå på opdagelse

 

Børn oplever verden andre måder end voksne 

Historien viser at børn tit oplever verden på andre måder end os voksne. Når du går på opdagelse i dit barns perspektiver, styrker muligheden for at få indsigt i dit barns oplevelser.

Jo mere du ved om dit barn egne oplevelser, jo stærkere  er dit grundlag, for at du møder dit barns  behov,  hjælper og guider det til at have det godt og klare sig godt- udvikle personlige og sociale kompetencer

 

Ikke alle børn fortæller, hvad de oplever og hvordan de har det 

Derfor har de brug for at du går på opdagelse. Brug for at du er lydhør over for dit barns initiativer er opmærksom på kropsprog, hvad det udtrykker, viser og siger og ved at spørge til dit barns tanker, følelser, holdninger og  ønsker. Børn har brug for medbestemmelse og selvbestemmelse og det kan de få hvis du ved hvad de ønsker og når du går på opdagelse. Du finder  ud af hvordan det opleves, at være barn i jeres familie og hvordan dit barn har det og hvad det har brug for og ønsker.

 

 

Børn udtrykker sig på mange måder

Det indebærer, at du understøtter dit barn i, at udtrykke sine oplevelser – og ikke blot gennem talesproget. Børn har nemlig mange forskellige måder at udtrykke sig på. Hvis man blot spørger, kan man miste de yngste børn og de børn, der ikke taler så meget.

Det væsentlige er, at du reagerer på dit barns motivation. Vær opmærksom på om dit barn mest motiveres af og udtrykker sig gennem fx fotos, lego, når I er på tur, i rollelege, samtale eller med tegninger.

 

Opmærksomhed styrker dit barns selvtillid

Den rette opmærksomhed øger dit selvtillid og engagement.  Når du tager det, de viser og fortæller dig alvorligt, fx ved at ændre på det de ønsker eksempelvis laver om på jeres  morgenrutiner eller holder op med at f.eks skælde ud ved middagsbordet eller servere salaten blandet sammen

Interesseret i at høre mere om hvordan du arbejder systematisk med dette, så tilmeld dig og du modtager en mail

 

Mette Weber
Din sparringspartner i forældreledelse

 

Kilde og inspiration Eva.dk

 

Kategori: benævne, budskaber, empati, empowerment, Familierelationer, forældrekompetencer, forældreledelse, forældreuddannelse, følelser, guides, karakterdannelse, kommunikation, kompetencer, mentalisering, mistrivsel, nyeste blogindlæg, opdragelse, opmærksomhed, regler, relationer, ritualer, sanser, selvbestemmelse, sprog, trivsel, udvikling, værdier
Tags: , ,

Leave a Reply

« »