Louise Petersen skriver om oplevelser ved middagsbordet
Jeg synes generelt at vi har gode spisesituationer, men når det går ‘skævt’ handler det tit om at pålægget spises oven af..
Kan du komme med et helt konkret eksempel på hvordan en sådan situation kan takles når man f.eks. ser at barnet er ved at spise oven af.Når alt pålægget pludselig er væk og barnet ikke vil spise brødet eller hvordan man helt generelt forebygger, det hvis det er muligt?
Billedet er fra da jeg havde mit barnebarn Konrad 5 1/2 år på besøg
Mit svar til Louise
Kære Louise
Dejligt du oplever i har gode spisesituationer – sådan skal det gerne fortsætte.
At spise skal være rart og ikke blive til problemer og konflikter. Det sidste sker ofte, hvis vi har for meget fokus på regler, uden at overveje grunden til vores regler, at man skal spise noget bestemt og på en bestemt måde.
Jeg vil derfor begynde et andet sted, nemlig med at stille dig et spørgsmål.
- Hvorfor er det vigtigt for dig at han ikke spiser pålægget oven ad ?
- Hvad sker der ved det?
- Han bliver ikke ved med det resten af livet- det lover jeg dig
Når vi forældre har meget fokus på mad og madsituationen kan det nemt blive et problem og på lang sigt kan der opstå spiseforstyrrelser
Nu er jeg jo ikke en flue på væggen og ved hvad der foregår hjemme hos jer.
- Måske kan han bare ikke lide brød lige nu
- Måske kan han bare godt lide pålægget
Vi har jo alle vores præferencer
Hos nogen børn kan det være en måde at vise deres Selvbestemmelse
Trædesten til dig :
- Vær glad for at han spiser
- Tilbyd ham det sunde og læg det ved siden af hinanden på tallerknen
- Stop med at kommenterer og tale om maden, om hvordan han spiser og at han skal spise brødet (hvis du gør det.)
- Fokuser mindre på hvad han spiser, så længe han er sund og rask
- Giv ham forskellige sunde ting til mellemmåltiderne på en tallerken, så han kan vælge.
- Læg hans mad på tallerknen uden at lægge pålægget oven på brødet- så kan han vælge selv hvad han vil spise
Du er velkommen til at skrive igen hvis du ikke fik svar nok
Bedste hilsner
Mette
Pssst:
Børns vaner lægges tidligt. En dansk-europæisk undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Appetite, viser, at børn bedst lærer at spise grøntsager, når de er mellem seks og tolv måneder gamle.
Når børnene først er fyldt et år, er de i langt højere grad skeptiske omkring nye madvarer. Samtidig er de stærkt påvirket af forældrenes vaner.
Bliv medlem i Klub FORÆLDRELOUNGE og få masser af Trædesten
Gem
Gem
Gem
Gem
2 reaktioner