Tal Med Børn

Familiemøder – fra kaos til hyggeligt samvær – YES

Samtale om familiemøder – en mor skriver før sin sparringssamtale om med mig følgende

Kære Mette

Jeg synes det kunne være godt at tage en snak om hvordan jeg får opstillet gode regler / familiemøder.  Vi er en familie med min mand og jeg, Y 12 år, X 10 år, Q 5 år og en hundehvalp på 7 mdr.

Det er oftest morgensituationer jeg har det svært med.Da alle børnene vil hunden rigtig meget. Hvilket tager deres opmærksomhed i stedet for det de ting de skal nå om morgenen. Burde jeg i en periode lade min mand tage hunden med på arbejde ? (jeg har alligevel hunden med når jeg kommer derud)

Vi har lavet en planche hvor vi alle har noteret de ting vi synes er dejligt om morgenen. Jeg ved bare ikke rigtigt hvordan vi kommer videre med den og få der gode stemning om morgenen. Hvordan griber vi vores samtaler an på  de familiemøder vi holder engang i mellem.

 

Hun fortsætter

Jeg kæmper pt. med min søn på 10 år. Han har svært ved at behovs udsætte eller acceptere et nej.Det kan stamme fra at jeg så gerne vil dem det bedste og måske ikke får sagt tydeligt nej. Når vi kører skævt på hinanden, taler han ind særligt pænt til mig.

Andet emne er at min datter Y på 12 år. Har svært ved at falde i søvn.I går snakkede jeg med hende og fik hende efterfølgende til at notere hvad vi kom frem til. Sluk mobil kl. 20.30. Være i sengen kl. 21.00 – her kommer jeg og siger godnat. Slukke lyset senest kl. 21.30 Så kigger jeg til hende når jeg går i seng.

Problemet er så at jeg selv går i seng kl. 21.45)/22. Når jeg så kigger til hende, og hvis hun ikke er faldet i søvn, så kan hun ikke falde i søvn, hvis jeg ikke kommer og kigger til hende når jeg har læst.Hun har lidt svært ved at komme op om morgenen. Men er som regel hurtig når hun er kommet op.

Men jeg bør jo ikke skulle stå op igen, når jeg er gået i seng, vel??

Tredje emne er Q 5 år, som sidder meget uroligt når vi spiser og som ikke er ret god til at gøre som vi beder hende om. Også selv om jeg bliver stående og kigger på hende og tæller til 8…….Hun forstår heller ikke når vi beder hende behandle hunden pænt.

Tænker det meste handler om mig og den måde jeg kommunikerer med børnene. Jeg vil gerne at vi kan hygge os sammen uden at børnene hele tiden spørger om de må bruge iPad mm. Min søn har fået for vane at gå ind til sig selv for at spille eller se Netflix.

Jeg overvejer at indføre skærmfri onsdag. Der er det kun X der er til gymnastik, sammen med farmor.

Glæder mig til vores første samtale

 

 

Hvad blev resultatet af vores samtale?

Hvad fik Mor ud af vores samtale:

Vi fik vendt de  3 emner mor havde brug for at drøfte : behovsudsættelse, morgenrutiner , selvbestemmelse og medbestemmelse og hvordan man giver beskeder ungerne lytter til  og Familiemøder som du kan læse om længere nede i dette blogindlæg

I løbet af  KUN 3 samtaler, gav mor udtryk for at der var tydelige forandringer til det bedre og  familien godt på vej til bedre samvær og trivsel til glæde for alle. Særlig var det godt for mor, at opleve succes med sine evner til at klare sine opgaver som mor, fremfor at føle det hele hang på hende og at hun fik dårlig samvittighed.

Efter de tre gange rådgivning arbejder familien i dag videre med mine Magiske Søndagskort  på deres møder

 

 

Om Familiemøder skriver en Mor skriver i min facebookgruppe

Vi  oplevede nogle af de samme problematikker. Men efter vi startede på familieråd
( som vi kalder det hos os) har vi oplevet hvordan samspil og forståelse for hinanden er højnet i sådan en grad, at det der før udløste konflikter og utilfredshed, nu lettere kan tages med et smil og et pyt.
Fantastisk redskab det med familiemøder 

Vi har endnu ikke købt magiske søndags kort men følger dig på tæt hold. 

Tak Jannie for at dele så gavmildt af dine erfaringer og tid.

 

Eksempler på hvordan forældre fra min gruppe Forældreledelse bruger familiemøder

Tanja skriver

Jeg kalder til familiemøde når der er relevant emne at tage op. Vi holder ikke møde fast hveranden uge eller en gang om måneden eksempelvis. Jeg kaldte til møde for to år siden med en stor planche med 30 dage på for at illustrere en måned, og så havde alle hver sin farve mini-post-it til at kunne sætte på for at markere en opgave. Vi voksne havde – sjovt nok, mange flere post-it på end børnene men de kunne tydeligt se mønstret og stoppede med at brokke sig over at skulle hjælpe til.
Jeg har i 7/7-ordning og når de kommer herhjem fredag eftermiddag har jeg skrevet madplan og aktiviter på ugeplanen der hænger ved køkkenet. Dén gennemgår jeg så med børnene og de vælger så og skriver navn på en morgenmad, frokost og aftensmad som de vil hjælpe med. Det er jo ikke et decideret møde men så kan de ikke bagefter komme og sige at de ikke skulle lave aftensmad en specifik dag.
Jeg har kaldt til møde to gange hjemme hos deres far. Den ene gang for at hjælpe datteren med at tale med sin far om at hun savnede at de laver ting sammen og at han ikke holder hvad han lover. Den anden gang for at vi alle fire kunne aftale såkaldt skærmtid så alle havde indgået samme aftale (at deres far konstant bryder aftalen er så en anden sag 😤).Lang historie kort, jeg kalder til møde når der er emne der skal tages op alle sammen enten her på matriklen eller i den anden lejr – og ellers tager jeg udfordringen/konflikten direkte med den af mine to børn der har brug for en hjælpende hånd/at blive guidet.

jeg har en pige på 13 og en dreng på 10, og ja jeg bruger familiemøder til de større emner. Vi snakker i øvrigt altid ved alle tre måltider som jeg sætter en ære i at vi indtager samlet om stort og småt så de små emner om man så må sige bliver taget i opløbet

Jeg har stærk forældreledelse men nej jeg er på ingen måde pædagogisk uddannelse 🥴
Jeg er meget nysgerrig så jeg læser en del om opdragelse, børn, psykologi etc.
Jeg har meldt mig ind i gruppen Forældreledelse, fordi mit temperament har det med at løbe af med mig så jeg søger værktøjer til at tøjle det samt til hvordan jeg bedst håndterer det over for mine to børn.

Henriette skriver

Vi holder familiemøde når der skal snakkes struktur i hverdagen og når vi skal snakke om forventninger til hinanden. For nyligt har vi inddraget min ældste søn der er 13 år så han også har en stemme i familien. Men jeg synes det er svært at få struktur på mødet og få lavet faste aftaler der bliver overholdt længere end 14 dage. Måske fordi jeg først indkalder til dem når jeg er følelsesmæssigt træt af hvordan tingene er herhjemme – giver det mening?

Pia skriver

Vi  holder, når det er nødvendigt.
Vi kan også finde på at kalde det “Ø-råd”. Det er , hvis der f.eks. skal tages fælles beslutninger om et eller andet.
F.eks. i sommers, hvor vi ikke kunne rejse til udlandet som planlagt, så satte mine børn og jeg os sammen med min kæreste og hans to drenge og holdt Ø-råd. Så fik alle lov at komme med ideer til, hvad vi skulle opleve her i Dk i sommerferien.

Herhjemme holder jeg af og til familiemøde, når der f.eks, skal tages nogle beslutninger, som jeg synes børnene skal være en del af. Men det kan også være møder omkring pligter osv. Altså hvem gør hvad, hvornår.

Ø-råd er min kærestes opfindelse. Selvom vi er en sammenbragt familie, bor vi hver for sig, selvom vi har kendt hinanden i 6 år.
Han har to drenge på 14 og 17. Jeg har en søn på 21, som flyttede hjemmefra lige da han var fyldt 18. Så har jeg en søn på 16 og en datter på 11.
Det er kun min datter der ser deres far ca. en weekend om måneden.
Jeg har den tankegang, at husholdning er noget vi som familie er fælles om. Dvs. at jeg helst ikke vil bede om hjælp, men forventer, at vi alle tre hjælper hinanden. Min søn på 16 er f.eks. rigtig sød til næsten altid at stå for aftensmaden.
Vi holder ikke faste møder. Det har vi prøvet, men så sidder man bare der og ved ikke rigtigt, hvad vi skal tale om. Så det giver ikke rigtig mening for os.

 

Vær med i min gratis facebookgruppe

 

 

 

Har du fået lyst til at holde familiemøder – kan du læse om E-bogen – Succesfulde familiemøder

 

familiemøder

Gem

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

4 reaktioner

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: