Fra kaos til familiemøder og hyggeligt samvær – YES

mar 1 • 2363 Views • 4 kommentarer til Fra kaos til familiemøder og hyggeligt samvær – YES

En af de forældre jeg har haft i min forældrerådgivning, skrev følgende til mig, før vi gik i gang med første samtale på Skype:

Kære Mette

Jeg synes det kunne være godt at tage en snak om hvordan jeg får opstillet gode regler / familiemøder.  Vi er en familie med min mand og jeg, Y 12 år, X 10 år, Q 5 år og en hundehvalp på 7 mdr.

Det er oftest morgensituationer jeg har det svært med.Da alle børnene vil hunden rigtig meget. Hvilket tager deres opmærksomhed i stedet for det de ting de skal nå om morgenen. Burde jeg i en periode lade min mand tage hunden med på arbejde ? (jeg har alligevel hunden med når jeg kommer derud)

Vi har lavet en planche hvor vi alle har noteret de ting vi synes er dejligt om morgenen. Jeg ved bare ikke rigtigt hvordan vi kommer videre med den og få der gode stemning om morgenen. Hvordan griber vi vores samtaler an på  de familiemøder vi holder engang i mellem.

Jeg kæmper pt. med min søn på 10 år. Han har svært ved at behovs udsætte eller acceptere et nej.Det kan stamme fra at jeg så gerne vil dem det bedste og måske ikke får sagt tydeligt nej. Når vi kører skævt på hinanden, taler han ind særligt pænt til mig.

Andet emne er at min datter Y på 12 år. Har svært ved at falde i søvn.I går snakkede jeg med hende og fik hende efterfølgende til at notere hvad vi kom frem til. Sluk mobil kl. 20.30. Være i sengen kl. 21.00 – her kommer jeg og siger godnat. Slukke lyset senest kl. 21.30 Så kigger jeg til hende når jeg går i seng.

Problemet er så at jeg selv går i seng kl. 21.45)/22. Når jeg så kigger til hende, og hvis hun ikke er faldet i søvn, så kan hun ikke falde i søvn, hvis jeg ikke kommer og kigger til hende når jeg har læst.Hun har lidt svært ved at komme op om morgenen. Men er som regel hurtig når hun er kommet op.

Men jeg bør jo ikke skulle stå op igen, når jeg er gået i seng, vel??

Tredje emne er Q 5 år, som sidder meget uroligt når vi spiser og som ikke er ret god til at gøre som vi beder hende om. Også selv om jeg bliver stående og kigger på hende og tæller til 8…….Hun forstår heller ikke når vi beder hende behandle hunden pænt.

Tænker det meste handler om mig og den måde jeg kommunikerer med børnene. Jeg vil gerne at vi kan hygge os sammen uden at børnene hele tiden spørger om de må bruge iPad mm. Min søn har fået for vane at gå ind til sig selv for at spille eller se Netflix.

Jeg overvejer at indføre skærmfri onsdag. Der er det kun X der er til gymnastik, sammen med farmor.

Glæder mig til vores første samtale

Hvad blev resultatet af vores samtale?

Hvad fik Mor ud af vores samtale:

Vi fik vendt de  3 emner mor havde brug for at drøfte : behovsudsættelse, morgenrutiner , selvbestemmelse og medbestemmelse og hvordan man giver beskeder ungerne lytter til  og Familiemøder som du kan læse om længere nede i dette blogindlæg

I løbet af  KUN 3 samtaler, gav mor udtryk for at der var tydelige forandringer til det bedre og  familien godt på vej til bedre samvær og trivsel til glæde for alle. Særlig var det godt for mor, at opleve succes med sine evner til at klare sine opgaver som mor, fremfor at føle det hele hang på hende og at hun fik dårlig samvittighed.

Efter de tre gange rådgivning arbjzeder Familien arbejder i dag videre med mine Magiske Søndagskort  og Familiemøder

Familiemøder

Familiemøder

En Mor skriver på facebooksiden

Vi  oplevede nogle af de samme problematikker. Men efter vi startede på familieråd( som vi kalder det hos os) har vi oplevet hvordan samspil og forståelse for hinanden er højnet i sådan en grad, at det der før udløste konflikter og utilfredshed, nu lettere kan tages med et smil og et pyt.
Fantastisk redskab

Jeg spurgte om hun ville uddybe hvordan de gør og hvor ofte de holdt møder

I løbet af en weekend er børnene på 10 &12 med til at lave en madplan for den kommende uge.

Søndag til aftensmad taler vi om:
-ugens aktiviteter,
– madplanen,
– nye tiltag ( vi lavede regler for skærmtid for både børn og voksne, således der blev mere hygge tid samnen),
– Aftaler for den kommende uge – hvem gør hvad?
– Overholder vi alle aftaler som vi lavede i sidste uge:) -altså en opfølgning

Alt dette har gjort at vi til aftensmaden er blevet bedre til at lytte, have forståelse for hinandens forskellighed
( Hvordan man eksempelvis oplever konflikter forskelligt- i skolen, blandt venner mm.)
Og ikke mindst er blevet bedre til i fællesskab lave løse de opgaver der nu engang er forbundet hverdagen – madpakker, vasketøj, støvsugning mm.

Alle deltager på lige fod og der bliver mere tid for mig som mor til hygge med Resten af familien.★★★★★

Vi har endnu ikke købt magiske søndags kort men følger dig på tæt hold. 

Tak Jannie for at dele så gavmildt af dine erfaringer og tid.

Ja- alt dette kan du få ud af at holde familiemøder

Familiemøder er vigtige fordi den moderne familie har travlt. Far, mor og børn kommer og går. Der er mange aktiviteter og planlægning skal gå op i en højere enhed. Ofte tager vi hurtige beslutninger og vil helst  have en hverdag uden for mange konflikter og skænderier. Men er det nu også de rigtige beslutninger?

På Familiemøder for alle talt om det de  har på hjerte. Samtidig kan børnene være med til at tage ansvar for aktiviteter og løsning af de udfordringer, der er i familiens hverdag. På den måde lærer de om medbestemmelse og at tage ansvar

Når man holder familiemøder, er det vigtigt at have sat en ramme. Lav evt. en dagsorden sammen med børnene om hvad I vil tale om.

 • Hvor længe skal mødet vare?
 • Hvad skal vi bruge familiemøderne til?
 • Hvordan taler vi sammen
 • Hvad skal vi tale om?
 • Hvad skal vi have ud af vores familiemøder?

Familiemøderne kan sammenlignes med de samlinger børnene kender til fra børnehaven, eller klassens time i skolen. Mit forslag er en lørdag eller Søndag. Gør mødet hyggeligt, server en snack ungerne kan lide. Vær realistisk i forhold til varighed, start med 15 minutter.

Forslag til Regler for et  Familiemødet:

 • Ingen  tv og mobil.
 • Ingen gæster.
 • Vær høflig og lyt til de andre siger.
 • Tal efter tur.
 • Afbryd ikke.
 • Tag et problem af gangen
 • Husk at gå på kompromis.
 • Lav præcise aftaler
 • Hvornår evaluerer vi vores aftaler

Magiske Søndagskort

Skaber magi i familien. Du får talt med dine børn om det der er vigtigt i jeres familie. Emner som fx : aftaler, behovsudsættelse, beskeder, konflikter, mobning, sociale medier, skældud og spisevaner

26 illustrerede samtale kort, hjælper dig til at få talt med ungerne om jeres regler og normer og giver børnene mulighed for at udtrykke sig og stille spørgsmål

Kortene skaber rammen til en konstruktiv dialog i familien

De Magiske Søndagskort bruges som ramme. Børn eller voksne vælger på skift hvilket kort man vil tale om.

Læs mere om de 26 Magiske Søndagskort – klik på “Læs mere”

Læs mere

 

 

Gem

Gem

Kategori: dialogkort, e-shop, forældrekompetencer, magiske søndagskort, mentalisering, nyeste blogindlæg, opdragelse, regler
Tags:

4 Responses to Fra kaos til familiemøder og hyggeligt samvær – YES

 1. […] Læs fra Kaos til hyggeligt samvær med familiemøderne […]

 2. […] Årets Gang Kort og  Familiemøder til at skabe vellykkede […]

 3. […] Den gode intension og første skridt er som sagt på plads, kære mor og far,  men hvordan og hvornår skal også besvares for at få ønsker til at blive til handling. Et konkret tiltag og svar kunne være Jeg vil på hverdage lade min telefon ligge i tasken efter arbejde, til ungerne er lagt i seng. Og jeg vil hver eftermiddag bruge 1/2 time sammen med ungerne enten på legepladsen, spille et spil eller læse en bog når vi kommer hjem i stedet. Jeg vil mindst en søndag om måneden bruge Magiske Søndagskort og holde 1/2 time Familiemøde […]

Skriv et svar

« »

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være.

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være.

Få et e-hæfte og følg med på min inspirationsmail Tal med Børn.

Du får viden, værktøjer, trends, tips og tricks til at blive den forældre du ønsker at være.

Fantastisk. Dit e-hæfte er på vej. Tjek din e-mail