En bedre dagligdag med opgaver til ungerne

Sofie Skriver

Hej Mette.
Jeg søgte på nettet efter inspiration til at blive en mor gladere mor, der skælder mindre ud, og fandt din side, som ser virkelig spændende ud.
Jeg har i dag haft lidt af en øv-dag med mine 7-årige tvillingedrenge, som jeg bor alene med, og har netop puttet dem på en måde, jeg ikke er særligt stolt af.
Vi har haft en dag, hvor de har haft utroligt meget modstand på, de ting vi skulle (landsindsamling for Folkekirkens Nødhjælp og bad med hårvask, derudover fri leg), og hvor jeg har prøvet at være tålmodig og bevare det gode humør.
Men efter en dag med “du er tarvelig”, “hvorfor må jeg aldrig..”, ” det er snyd, at…”,  “jeg gider ikke,…” osv. Og derudover børn, der ikke svarer, når der bliver talt til dem, børn der liiiige skal fem andre ting, end de bliver bedt om, og taler i munden på hinanden, og på mig, og diskuterer hvem af dem, der skal være den ene eller den anden superhelt de ser på tv, osv. Så blev det bare for meget, og jeg begyndte at tale meget højt, og meget bestemt for så at få at vide, at jeg er skrap og “nu er du sur igen”.
Det bliver jeg vildt ked af. Jeg er vokset op med en enlig mor, som jeg husker, som sur, ukærlig og skrap, og som forventede meget taknemlighed, for de ting hun gjorde for os børn. Vi skulle altid kunne sætte os ind i, hvor hårdt det var for hende at tage sig af os, og så ellers være nemme børn.
Det er selvsagt ikke et mønster, jeg ønsker at videreføre, men på en dag som i dag, føler jeg, at det er præcis det jeg gør.
Det er virkelig meget at se til med alt det praktiske (madlavning, vasketøj, strygetøj, oprydning, bad, madpakker, indkøb, rengøring, tjekke skoletasker og -skemaer, forældreintra, penalhuse, tøjreparation, skoimprægnering, osv) og derudover det arbejde jeg har ved siden af, hvor jeg også bliver rykket for opgaver, jeg ikke har haft tid til at lave. Så er der bekymringer om økonomi og savnet af en anden voksen at dele opgaverne med, og sparre med ift. børnene – deres trivsel, min opdragelse etc.
Det blev langt, og når jeg læser det jeg har skrevet, synes jeg, at jeg kan høre “offermentaliteten”, den manglende taknemlighed og mine skønne drenge og alle de fantastiske ting de gør, skrige til himlen.
Det jeg allermest vil høre dig, om du kan hjælpe mig med, er en måde, at ændre den gentagelse af min mors mønster, hvor jeg forlanger af mine børn, at de skal se alt det jeg gør for dem og være taknemlige. For hvem er det lige, der er den voksne her og den har foretaget valget…?!
Da jeg puttede drengene – 30  min senere end planlagt – blev det med svada om, hvordan jeg i dag, har prøvet at holde humøret højt trods deres brok, og deres modvilje. Og om hvordan jeg kun havde bedt dem om at gøre ting for sig selv, fx finde deres tøj til i morgen, og sætte sig til bords, da maden var færdig. Og at jeg ikke havde bedt dem gøre ene eneste ting for mig eller for deres bror. Men hvordan jeg både havde lavet søndagsbrunch, dækket og ryddet bordet, bagt kanelbrød og lavet lækker kylling til aften, som de så ikke ville spise… “Og nu var jeg bare træt af det. Nu kunne de bare lægge sig til at sove – uden godnathistorie og godnatkys. For mor har stadig mindst fire timers arbejde inden jeg kan sove, fordi jeg blandt andet skal ordne jeres vasketøj og madpakker, og er nødt til at løbe i supermarkedet efter brød. Og jeg skal op en time før jer i morgen tidlig for at komme i bad, lave morgenmad etc. Jeg er så træt, at min krop gør ondt, og jeg har lyst til at græde…” (!!!)
Det synes jeg ikke er okay, så nu slår jeg også lige mig selv oveni hovedet …
Det ville gøre mig rigtigt glad, hvis du har tid/lyst til at svare. Og jeg vil helt sikkert følge dig her på siden, og læse nogle af dine artikler m.m.
Hav en dejlig aften.

 

 Mit svar til Sofie

Kære Sofie

Tak for din mail

Du gør dig mange kloge tanker om, hvad du ønsker for dine børn, og det virker også, på det du skriver, som om du er bevidst om, hvad der går galt.

Første skridt er, at du har erkendt, at det ikke er godt nok, som det er nu. Du virker  motiveret for ændringer – men et er at ville ændre noget andet at kunne – have den viden og selvindsigt, der skal til

Jeg får lyst til at vise dig, hvad det er der skal til, når du skal forandre jeres hverdag –

 

 

Du har erkendt, at der er noget galt og er på vej til accept. Viden fører til større forståelse og accept. Du skal nu gå fra autopilot til selvindsigt, og til andre handlinger end dem du gør i dag.

Du mangler viden om hvorfor jeres dag er som den er, og ender som den gør. Viden om hvad du kan gøre anderledes.  Den viden skal du bruge, for at du forstår hvorfor du skal handle anderledes. At handle anderledes kræver træning og vedholdenhed, da ændringer ikke sker over night- og når du går igang, så kommer der nye udfordringer, som kræver ny viden ……Livslang læring, men jo før du går i gang , jo hurtigt bliver det nemmere og bedre.

 

Lad mig blive mere konkret

På baggrund af det du skriver kommer jeg med nogle betragtninger og forslag til ændringer af din dagligdag.

Stil dig spørgsmålet:

Hvorfor har ungerne  modstand på det I skal? Det er altid godt, når børn opfører sig, som vi ikke ønsker, at vi voksne er nysgerrige på, hvad der mon ligger bag deres uforstående irriterende adfærd.

Det lyder som om I har mange aktiviteter i løbet af en dag – vær mindre ambitiøs om, hvad I skal lave og nå på en dag. Børn har brug for, at der ikke skal ske noget hele tiden, deres hverdage er så struktureret og planlagt – så de har i weekenderne brug for at VÆRE

Det ER anstrengende, at høre”du er tarvelig”, “hvorfor må jeg aldrig..”, ” det er snyd, at…”,  “jeg gider ikke,…” osv. Nogen gange skal du som du gør, lukke lidt af for det men men ikke hvis det går dig for meget på. Så må der ske ændringer

Du skriver du har været tålmodig og har bevaret det gode humør i løbet af dagen. Jeg tænker, det nogen gange er bedre at sætte sin grænse, inden man ryger i det røde felt, som du gjorde sidst på dagen

Det er interessant, at du som du skriver, på en måde viderefører det du ikke ønsker. Det gør vi desværre ofte, til vi ved hvad vi skal sætte i stedet.

Der ER meget arbejde, når man er alenemor med to børn. Det er et vikår , du nødt til at acceptere, men måske du kunne slægge lidt på noget af det. Kigge på hvad der er mindre vigtigst ….slippe noget af kontrollen,  prioritere og acceptere lidt “kaos”

Det er tydeligt, at du skal finde andre steder, at læsse dine frustrationer af end over for dine børn. Og du skal, som jeg ser det,  på baggrund af det du skriver, nedsætte dine forventninger til hvad en GOD mor skal : lavet søndagsbrunch, selv dække og rydde af bordet, bage kanelbrød og lave lækker kylling til aften, som de så ikke ville spise… Og nu var jeg bare træt af det…

Forståeligt at du ER træt og har lyst til at græde.

Jeg tænker, hvorfor gøre alt det du gør?  og hvorfor ikke indrage ungerne?
7 årige børn skal have opgaver  og deltage i de fællesopgaver, der er i en familie. Det giver dem fællesskabsfølelse og god selvfølelse, at være nyttige og blive brugt.

Det kommer til at tage lidt tid og tålmodighed fra din side, men de vil elske det på lang sigt og også du.

Hvis du synes det lyder svært at klare alene, kan jeg anbefale dig at deltage på min Online Workshop: Sådan får du dine børn til at støvsuge …

Du får tilsendt materiale først i april måned og har  LIVE spørgetid og support den 10, 17 og 24 april kl. 19.30 – 20.00 sammen med andre forældre. Live support bliver optaget, så kan du ikke deltage, de aftener kan du se det på video

I dag den 12 marts er der  Der er 3 pladser tilbage på denne Online Workshop

Jeg håber mit svar har bragt dig lidt videre.

Du tog første skridt ved at være åben og ærlig over for dig selv og mig,

Nu skal du i gang med de næste skridt – hvilke er op til dig – en start kunne være, at tilmelde dig  mine gratis  inspirationsmail lister  og følge min facebookside Tal med dit barn på den fede måde 

God fornøjelse

 

 Jeg tillader mig af anbefale noget af mit materiale til dig der læser med her.
Der er noget til en hver pengepung. Det kan være næste skridt til at øge din viden og skabe selvindsigt på de områder, jeg nævner i mine svar til Louise.

E-bogen  skæld mindre ud 

E-hæftet Giv besked dit barn lytter til

 

 

E-hæftet  Når søskende skændes 

 

 

Min bog Vær, hvor du er, flyt dig, når du skal – fra autopilot til selvindsigt

 

Medlemskab ForældreLounge 

 

Du er ikke automatisk født til at være en kompetent forælder.

At være den førerulv dit barn har brug for, kommer ikke af sig selv. Og desværre er kærlighed heller ikke nok til, at din søn eller datter har det godt og klarer sig godt.
Jeg ved at mange forældre gør deres bedste, men har gennem årene også set at deres bedste, desværre ikke altid er godt nok af mange grunde.

 

Mange forældre

 • ved for lidt om hvad der er godt for børn
 • ikke lever op til det som de gerne vil som forældre
 • går rundt med dårlig samvittighed
 • føler de skælder for meget ud
 • ved for lidt om børns udvikling
 • forventer for lidt eller for meget af deres børn
 • bliver vrede når ungerene ikke gør det, de synes de skal

 

Jeg ved at mange børn

 • savner nærværende og indfølende forældre
 • har lav selvfølelse og selvtillid, fordi de får for meget skæld ud
 • mangler at forældre lytter med hjertet og bruger hovedet
 • føler sig ensomme og alene
 • ikke får den opmærksomed de har brug for og derfor føler sig alene
 • får for få udviklingssvarende udfordringer 

 

Sådan behøver det ikke være. 

Som medlem i ForældreLounge får du hjælp til at være den førerulv dit barn har brug for.

Jeg sørger for, at du får den relevante og aktuelle viden. Temaområdet fra a-z er spækket med den viden, der skal til, for at dit barn har det godt og klarer sig godt. Med de mange små øvelser, du finder i hovedområdet Øvelser, opnår du at få større selvindsigt og det du skal gøre under huden.

Jeg viser dig vejen til dit barns hjerte. Når du er i tvivl kan hovedområdet Hjælpsomme tanker få dig til at huske hvad du skal gøre.

Jeg er med til at sikre, at du får taget de vigtige samtaler, hjælper dig med at prioritere, strukturer og planlægge din tid og slippe din dårlige samvittighed.

Jeg støtter dig med sparring, så du får styr på dit forældre mindset, dine værdier, tanker og handlemønstre, så du kommer til at skælde mindre ud og får færre konflikter med børnene.

Jeg har den viden, mange års erfaring og selvindsigt, der skal til for at hjælpe dig med, at blive den forælder dit barn har brug for.

 

Ja, tak – snupper et medlemskab – det er lige det jeg har brug for  og så til  KUN til 60 kr om måneden 

 

Lyder godt men vil gerne vide lidt mere 

Kommentarer er lukket

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være.

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være.

Få et e-hæfte og følg med på min inspirationsmail Tal med Børn.

Du får viden, værktøjer, trends, tips og tricks til at blive den forældre du ønsker at være.

Fantastisk. Dit e-hæfte er på vej. Tjek din e-mail