Tal Med Børn

Kend dine børneroller når du bliver forælder

Vidste du, at den eller de roller, du ubevidst tog som barn, får betydning for hvordan du agerer som voksen?

Når du skal til at være forælder, er det vigtigt at blive bevidst om hvilken rolle/roller du valgte som barn.

Fortsætter du som voksen ubevidst de samme roller, du tog som barn, kommer den eller de roller og mønstre ofte når du bliver forælder til at stå i vejen for den gode opdragelse

 

Det er særligt vigtigt, når du selv får børn, at blive bevidst om de børneroller, forsvarsmekanismer og overlevelsesmetoder du tog, så du  ikke viderefører dine uhensigtsmæssige mønstre.

Den rolle du ubevidst valgte som barn, får betydning for den måde du opdrager dit barn.

Du kan stoppe op og ændre eller du kan køre videre på autopilot

Som barn påtager vi os forskellige roller.

Forældre gør deres bedste, det vil du garantere også gøre, men alligevel vokser mange børn op uden at blive set, hørt og forstået, fordi du mangler viden om hvad der der godt for dit barn eller overføre dine uhensigtsmæssige mønstre.  For at børn kan holde det ud,  må de i dagligdagen påtage sig forskellige roller.

Særligt I familier med det man kalder dysfuntionelle mønstre, fx familier med misbrug, psykisk syge, vold, omsorgssvigt, dårlig eller ingen kommunikation vælger børn ubevidst rollerne for at kunne klare, at deres følelser ikke bliver anerkendt, klare det som de ikke bryder sig om – De vælger roller for at beskytte sig selv.

Hvad skal der til for at kunne slippe rollen:

Når vi vil leve på en mere hensigtsmæssig måde,  må vi arbejde bevidst med vores roller, smide vores masker, og vise hvem vi i virkeligheden er.

Det kræver mod, viden, vilje og ofte hjælp udefra.

Lever du ubevidst med dine børneroller som voksen, vil du  om og om igen bruge de samme mønstre og møde uhensigtsmæssige relationer og reaktioner.

Voksne børn fra familier med dysfunktionelle mønstre kan have svært at have det sjovt. De har svært ved at slappe af, fordi de har en hyper-årvågenhed. At give sig hen – på alle måder – i humor, i sex, i kærlighed, kan være angstprovokerende, fordi det medfører tab af kontrol. Hvis man undlader at grine og i stedet dømmer, så føles det som om man har kontrol over verden, også selvom det ikke er sandt.

Mette Glargaard 

De 4 roller, er kort beskrevet :

Helten:

Personen præsterer yderst godt i skolen og på arbejdet. Helten har ofte et udpræget behov for kontrol og perfektionisme. Og bliver tit rost for sine handlinger og resultater. Helte finder gerne partnere som de kan redde (en misbruger f.eks.) Helte-siden viser sig ofte ved at du godt  kan lide kontrol.

I situationer hvor du ikke har kontrol, kan du føle dig utryg og blive panikslagen ved at du ikke ved hvad der sker – det kan ske i selv små uskyldige situationer, hvor du bliver utryg og lukker dig inde i dig selv


Det glemte barn:

Som det glemte barn føler du dig tit overset og ikke hørt. Du vil ofte glatte ud i andres konflikt situationer. Barnet lever i sin egen verden og skaber sin egen fantasi verden og det gør du også som voksen. Du vil ofte have svært ved at sætte dine grænser

Syndebukken:

Denne person er det barn andre oplever som problembarnet. Tiden i skolen er ofte svær og fuld af konflikter. Tog du som barn  denne rolle, har du nok tit oplevet at blive rodet ud i alverdens ulovligheder og være Rasmus modsat i forhold til de gængse gældende regler i familien og samfundet.

Kritik, straf og skæld ud er en del af syndebukkens hverdag.

Klovnen:

Kloven er den som altid har en sjov bemærkning og vittighed klar, i alle situationer. Personen er lattermild og charmerende, man kan sjældent tale alvorligt eller dybt med en som bruger klovnen som maske.

Du vil ofte som voksne have svært ved at tale om de dybere og væsentlige ting i livet, hvilket er med at at du kan føle dit liv ikke er som du ønsker og bliver indimellem trist

Vil du vide mere om børneroller

Er du blevet nysgerrig på at vide mere om børneroller, har fået lyst til at arbejde med hvordan de påvirker og styrer dit liv nu, og hvad du kan bruge dem til så følg med på min inspirationsmail, hvor du kommer til at høre mere om børneroller.

Hvilke børneroller valgte du primært?

Dine børneroller/masker, har som barn faktisk været en gave for dig, dengang du lærte at bruge dem var de en overlevelsesstrategi.

Men senere, når du bliver bevidst opmærksom på dine følelser og adfærd, opdager du på et tidspunkt at rollerne er dårlige for dig. Når det sker, så er tiden inde til at gøre noget nyt – ændre adfærd.

forældremedlemskab

Brug for at ændre adfærd i din nye rolle som forælder ?

Læs om min Rådgivning ved at klikke på linket

læs områdgivning

 

Tilmeld dig Mette Webers inspirationsmail-liste og og modtag et gratis e-hæfte

Er du skurk eller helt i dine fortællinger?

hvilke historier fortæller du om dig selv som forældre , mor eller far ?

Ja tak jeg vil gerne modtage e-hæftet Fortæl nye og bedre historier om dine børn og dig selv

SkurkellerHelt

download

 

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: