Tal Med Børn

Børneopdragelse med grænser

Signe Skriver

Kære Mette Weber
Mit navn er Signe, jeg er 15 år gammel og går på Txxxx Skole. Jeg er i gang med et projekt med over emnet identitet og mit emne er børneopdragelse.Jeg ville være glad for hvis du gad at tage dig tid til at være på disse spørgsmål.

1.Syntes du at børneopdragelsen generelt i Danmark ikke er streng nok?
Hvis ja eller nej, hvorfor?

2.Syntes du at forældre generelt burde sætte flere grænser end vi gør?
Hvis ja eller nej, hvorfor?

3.Syntes du at børn og unge burde have mere ansvar, som ex pligter?

På forhånd tak.
Mvh Signe

 

Mettes svar til Signe

At anerkendende  dine børns følelser, se dem som de er, høre på dem og guide dem, er i mine øjne forældres vigtigste opgave. Vi kalder det opdragelse. At drage op – omsorg for dem når de ikke slev kan,  opd(r) age hvad de indeholder  og støtte dem til at udvikle sig til livsglade voksne med højt selvværd. Det er en svær opgave som kræver bevidste forældre, gode forældreevner for at klare opgaven bedst muligt

Streng opdragelse

1.Nej  Jeg synes ikke opdragelse skal være streng – forstået som hård. Jeg synes børn skal ses, høres, forståes og guides.
Børn skal respekteres og deres følelser anerkendes, for at de vil blive til vokse livsglade mennesker med høj selvværd og selvtillid.

Forældre skal blive bedre til at have dialog med deres børn.  Ikke dialog som vil du have hue på ? Dialog hvor vi udforsker sammen og ikke ved hvor vi ender i samtalen med løsninger.

Grænser

2. Nej -de skal være mere tydelige, hvad der er rigtigt og forkert etisk og moralsk

Når jeg taler om at sætte grænser  handler det primært om, at vi forældre må afgrænse os selv, bliver tydelige. Vide hvad vi står for og mener, ønsker og ikke ønsker.  Det er det børnene skal vide. Når vi ved hvad vi selv vil være med til og ikke med til og hvorfor, bliver vi bedre til at sætte grænser  for os selv og sammen med vores unger. De skal vide, hvorfor vi mener det vi siger, og vise det på en måde, så vi gør det, vi står for.
Hvis vi synes respekt og anerkendelse er vigtige værdier, skal vi ikke som grænsesætning bruge skyld, skam, true og skamme barnet ud. Kunsten at sige nej på en god måde handler om at tage ansvar.  Vi skal blive bedre til at tage vare på vores egne, individuelle grænser og behov. Når vi gør det, bliver børnene ikke forvirret. De ved hvad vi mener og hvorfor og når vi sætter grænser, gør vi det på en måde så barnet udvikler forståelse og selvværd.

7 gode råd til forældre

  1. Lad være med at bruge trusler, skyld, skam og krænke, når du sætter grænse
  2. Gennemtænk inden du sætter grænser om de er nødvendige og vigtige for dig’
  3. Brug dialog – læs blogindlægget dialog
  4. Sæt grænser fra din egen banehalvdel Jeg har brug for ….
  5. Giv handlemuligheder i stedet for at sætte begrænsninger ;Vend forbud til udsagn, f.eks. “Hvad med at du …” i stedet for “Du må ikke”
  6. Giv igangsættende beskeder , præcise og konkrete
  7. Brug afspændende sprog

Få en Freebie – download afspændende sprog

freebedownload

Nærhed

Vores samliv i familien handler om nærhed.Små børn har brug for nærhed og tryghed. Gennem deres opvækst lærer de forældrenes grænser at kende, efterhånden som de møder dem.

Vi forældre får på den måde mulighed gennem børnene at lære vores egne grænser at kende og ændre på dem så de bliver så konstruktive som muligt for både børn og voksne.

Hvis vi ønsker at skabe gode processer og samvær i familien, må vi i stedet for at kun at sætte grænser, tage hinandens ønsker og behov alvorligt. Og så have dialog.

Det betyder ikke at børn skal bestemme. Det skal de voksne. Forstået på den måde, at det er
de voksne, der påtager sig ansvaret for familiens trivsel.

 

f2edddff41f5dfe967b11a764ea4e525

Ansvar og pligter

3. Jeg synes vi i familien skal have fællesskab og at vi sammen i familien alle har ansvar igen efter alder. Vi skal hjælpe hinanden, så hvis det er det du kalder pligter så skal børn have pligter – Vi har alle ansvar for at vi trives  og børn skal også have tid til at lege.
Når børn inddrages alt efter efter alder føler de helt af sig selv ansvar og vokser med opgaverne

 

Ønsker du tips og inspiration fra mig så tilmeld dig

inspirationsmail

 

Hvad andre mener om opdragelse på min facebookside

Sikke nogle fantastiske svar du har givet hende! Og sikke dog en “svær” problemstilling pigen har bevæget sig ud i. Hendes lærer/vejleder burde have hjulpet hende til, at gøre den smallere og/eller mere konkret.

Helt enig! Oplever ofte at ‘alt’ er til forhandling i voksen/børn relationer, det medfører forvirrede børn. Det er så vigtigt at være tydelig og klar i sine udmeldinger, det gælder jo også i mange andre relationer! I mit arbejde med børn, gør jeg alt for at vise dem alle, at jeg synes de er dejlige. De synes nok jeg kan være skrap, men de kommer altid til mig hvis der er konflikter, eller hvis de er kede af det. De ved hvor de har mig og hvad jeg står for. Et par gange har jeg tænkt, at jeg har reageret for strengt i en situation. Men det pågældende barn har derefter søgt mig mere. Både for at få hjælp, men også for at få et kram og lidt hyggesnak :-) Det er stort!

Synes mange børn idag mangler at få sat nogle grænser op .. .. det er på alle andres bekostning…og det vil blive svært når de vokser op og pludselig skal tage imod og passe ind . I dag er alting til forhandling og i en meget tidlig alder – det vigtige er at bare fordi man siger fra eller fortæller at sådan er det i den pågældende situation så er vores børn lige elsket af den grund har oplevet forældre der brugte så meget tid på diskussioner med deres børn så der var ingen tid til hygge og det skabte konstant uro man kan sagtens være skrap men på en kærlig måde

Gem

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

En reaktion

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: