Tal Med Børn

Aftale

En aftale er en aftale Peter

Har du hørt dig selv sige

Vi havde en aftale om at du går tur med hunden hver dag – hvorfor gør du det så ikke?
Tag så din tallerken ud af bordet –  jeg er bare så træt af at du ikke overholder vores aftaler

Så læs videre.

Gør Aftalen vigtig – hvornår er en aftale en aftale?

Aftaledokumentet

Har du en aftale med dig selv eller har du og dit barn indgået en aftale?

En aftale er først en aftale, når der har foregået en samtale, en udveksling af synspunkter. Begge parter i en aftale skal have sagt ja til aftalen. Har dit barn sagt ja til det du foreslået, har du spurgt og fået et ja, så har du og dit barn en aftale.

Det kan være en rigtig god ide at bede barnet gentage aftalen – skrive den ned, hvis barnet kan skrive ellers kan det tegne en tegning og hænge den op på køleskabslågen.

Hvis barnet siger ja, fordi det føler sig presset, kommer aftalen sjældent til at virke – mærk efter om du presser.

Hvis det er noget vigtigt – kan aftalen under skrives og aftalen hænges op på køleskabet – gør det til en leg, noget interessant og vigtigt.

Tag dialogen og indrag dine børn

Hvornår skal man lave aftaler skriftlige  og hvornår ikke

En læser på tal med børns skriver i relation til aftaler
Personligt kunne jeg ikke drømme om at lægge medbestemmelse i så faste rammer som en kontrakt.

For mig at se, så er det en total rigid og ikke særlig anerkendende form. Som forældre burde man kunne gå i dialog med sit barn, se, høre og tage barnet alvorligt i en løbende proces, hvor der er plads til, at begge parter udvikler sig, og hvor man ikke behøver stoppe op for at lave en ny kontrakt.

Herregud, vi kunne oprette og nedlægge mindst 10 kontrakter om dagen.

Rosa fortæller om aftaler

Jeg har hjulpet forældre og børn med at lave aftaler for, hvordan aflevering om morgenen og afhentning om eftermiddagen skal foregå.

I tilfælde, hvor temperamenterne ødelægger stemningen for både dem, det handler om OG alle dem, der må finde sig i balladen hver dag, er aftalerne blevet skrevet ned.

Det skrevne er bestemt af begge parter og handler om, hvor dejligt, de gerne vil have det. Fra barnets side kan det handle om, at mor og far skal holde op med at tale i mobiltelefon, mens der hentes og fra forældrenes side, kan det handle om, at barnet skal holde op med at finde på nye lege hele tiden, når det er blevet gå hjem-tid.

Gensidig manglende respekt for hinanden og manglende evne til at kommunikere i en god tone kan afhjælpes med skriftlige aftaler .. og i de tilfælde, som jeg kender til, har det været en super god hjælp, som også blev brugt i andre sammenhænge for de samme familier.

Sideløbende med disse aftaler, har jeg også støttet forældrene med tips om, hvordan hverdagen kan blive dejlig, uden skriftlige aftaler .. for livet foregår ‘live’ og sendes direkte og skrevne aftaler kan bruges til at kickstarte en god stemning, der kan skabe udgangspunkt for en mere anerkendende tone familiemedlemmerne imellem.

Jeg har oplevet, at dette virker for mange familier og undervejs møder de hinandens ønsker fint .. og når der er god stemning, er det også lettere at finde sammen igen 

Legeaftaler

Hvordan er det med legeaftaler mellem børn – kig her

Hvad siger ordbogen

I følge : Den Store Danske Gyldendals encyklopædi er en aftale:

en kontraktvedtagelsepagtoverenskomst, et eller flere løfter, der danner rammen om, hvordan to eller flere parter skal optræde. Ordet anvendes både om dagliglivets uforpligtende tilkendegivelser og om de juridiske aftaler.

Mette Weber

Mette Weber

Din Sparringspartner i Personlig Udvikling & Forældreledelse

Skriv en kommentar

Tal Med Børn - På Den Fede Måde

Få tips og bliv den forældre du ønsker at være

Du får du en E-bog, gode råd, og værktøjer, så du bliver den forælder, dine børn har brug for 

Navn:
E-mail: